Te vagy a Madarász Isti? Téged szeretnek a színészek!

kultrovat podcast
2016.04.10. 17:25

Elkészült a Kultrovat podcast következő adása, ami rögtön próbára is teszi a hallgatóink türelmét és rajongását, eddig ugyanis próbáltuk magunkat az egyórás műsoridőhöz tartani, de ezúttal nem sikerült.

Madarász Isti filmrendező az Index lépcsőházában
Madarász Isti filmrendező az Index lépcsőházában
Fotó: Németh Péter

Madarász Isti filmrendező volt a vendégünk, aki nemcsak a milliós nézettségű országimázs szpotjáról (World of Potentials), jól sikerült Rejtő-adaptációjáról (A fekete múmia átka) és a hamarosan a mozikba kerülő egész estés, időkavarós filmjéről (Hurok) ismert, hanem arról is,  hogy nagyon jó történetmesélő. Bizonyára foglalkozási ártalom. Így a mi podcastunkban is van egy óra, amikor mi meg sem szólalunk, csak olyanokat, hogy Tényleg? Ne már? Komolyan? 

Úgyhogy a Kultrovat podcast negyedik adása 100 perces lett, de szerintünk megéri rászánni az időt. Itt lehet meghallgatni: 

Te vagy a Madarász Isti? Téged szeretnek a színészek!

A Kultrovatot az ITuneson is meg lehet hallgatni, rá kell keresni arra, hogy "Kultrovat", fel is lehet rá iratkozni. Ha RSS-olvasóval követnének minket, akkor ezzel a linkkel iratkozzanak fel . A podcastok gyűjtőlinkjét  pedig itt találják. A letöltéshez kattintson ide jobb klikkel, majd a link mentése másként segítségével le tudja menteni mp3 formátumban az adást.  

De miről is beszélgettünk ilyen sokat? 

Április 14-én kerül mozikba Madarász Isti első nagyjátékfilmje, az időkavarásos szerelmi történetet feldolgozó Hurok. De elsőként tisztába kellett tenni azt, hogy Istit tényleg Istinek kell szólítani, a Duna tévében és a stáblistán is, meg azt is, hogy ennek a filmnek az ötlete tíz évvel ezelőtt született meg, csak aztán nagyon sok minden történt közben. Olyanok, mint:

  • a Legyőzhetetlenek című raftingos tévéfilm, Mátyássy Bencével, Sztarenki Dórával, Szabó Simonnal
  • a Fekete múmia átka című Rejtő Jenő-adaptáció Haumann Péterrel, Szervét Tiborral és Hegedűs D. Gézával
  • és bár Isti szemérmesen elhallgatta volna, de elég hosszan beszéltettük arról, hogy milyen volt olyan tévésorozatokban dolgozni mint a Barátok közt az RTL Klubon vagy a Hacktion a köztévén. 
Micsoda? Tom Hanks Zero Colát iszik?
Micsoda? Tom Hanks Zero Colát iszik?
Fotó: Németh Péter

Mégis, a podcast egyik visszatérő eleme az lett, hogy a Magyar Narancs az egyik cikkében Fidesz-közeli filmesnek nevezte a rendezőt, mégpedig azért, mert Madarász Isti volt a moderátora a Filmalap által szervezett Filmíró Mesterkurzusoknak, ami nem csak azt jelentette, hogy pár órát a színpadon beszélgetett olyan rendezőkkel mint Alan Parker, Ridley Scott, Ron Howard, vagy később Tom Hanks, hanem hogy ezekkel a rendezőkkel órákon át haverkodott, kiment a forgatásukra, és megnézte őket munka közben is. Amikor arról mesélt nekünk, hogy Tom Hanks megmutatta, hogyan találta ki Forrest Gump testtartását és járását, vagy hogy felment a Mentőexpedíció úrhajójába és kezet rázott Jessica Chastainnal, akkor mi is csak hüledezni tudtunk.

Kitárgyaltuk azt is, hogyan változtatta meg Nemes Jeles László és a Saul fia Oscar-díjának sikere egy magyar filmes önértékelését és világlátását, milyen ambíciókkal lehet most nekivágni egy kezdő filmesnek, és végül a rendező egészségét is hosszan körbejárjuk, Madarász Isti ugyanis egyike volt azoknak a betegeknek, akik a Hai Nam Bistroban ettek pho levest, majd fertőző májgyulladást kaptak, és kórházba kerültek. Erről már egy videót is készítettünk, de most a filmes kontextusban is ismertette a történetet, milyen érzés úgy filmpremiert tartani az Átrium moziban, hogy közben az ÁNTSZ felé le kell jelentenie, hogy hol és mikor volt vécén. 

Elmentünk az étterembe, ahol 40 ember evett, mielőtt hepatitisszel kórházba került

Szóval szórakoztató egy másfél óra volt, mi nagyon élveztük, annak ellenére, hogy a végére egy bikram jóga órát is meg lehetett volna tartani a stúdióban, amire délután pont odatűz a nap, reméljük, ez az adáson nem látszik, és szeretni fogják. És ezúton is nagyon köszönjük a MYGL zenekarnak a nagyszerű intro és outro zenét. 

Miért is jó podcastot hallgatni?

Mert nem lehet mindig Indexet olvasni, de lehet olyankor is Indexet hallgatni! Hosszú vonat és buszutazásokon zene és könyv helyett, sőt, podcastot hallgatni vezetés közben is lehet. Podcastot hallgatni futás és edzés közben is nagyon hasznos, podcastot hallgatni takarítás és mosogatás közben is nagyon élvezetes, úgy elszáll egy-másfél óra, mintha sosem lett volna. Sőt, még munka közben is csak úgy szalad vele az idő.

Eddigi KULTROVAT podcastok:

#1 Pilot: Az Oscar-gáláról

#2 Zányi Tamás, az Oscar-díjas Saul fia Golden Reel-díjas hangmérnöke

#3 Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx Bocuse d'orra készülő séfje

#4 Madarász Isti,  Ridley Scott és Tom Hanks jó barátja

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Árfolyam