Zsidó származású katolikus papról forgat Spielberg

2016.04.12. 09:24

Ahogy elkészül az igen nagy reményű Ready Player One-nal, Steven Spielberg nekilát a hírhedt Mortara-ügy filmes feldolgozásának, írja a Hollywood Reporter. A The Kidnapping of Edgardo Mortara c. filmben ráadásul feltűnik legutóbb a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart elnyerő Mark Rylance, a forgatókönyvet pedig az a Tony Kushner írja, aki dolgozott már a rendezővel a Lincolnon és a Münchenen, vagyis elég tapasztalt igaz történetek feldolgozásában.

A világ szinten is hírhedté vált Mortara ügy egy bolognai zsidó család hatéves kisfiáról szól, akit az 1850-es években a pápai államberendezkedés miatt elszakított családjától a katolikus egyház és papot nevelt belőle. 1857-ben hallotta egy helyi vizsgálóbíró, hogy a Mortara család egyik bejárónője titokban megkeresztelte Edgardót, mert azt hitte, hogy a csecsemő meg fog halni. Hiába kérte a család, IX. Pius pápa nem adta vissza a fiút, mondván a törvények szerint a keresztény egyház tagjait nem nevelhetik fel más vallást gyakorló emberek. Az ügyből precedens lett, tüntetések kezdődtek sok országban, de Pius pápa hajthatatlan maradt.

A történetről David Kertzer írt könyvet és már 2008 óta fejlesztés alatt áll. A történet érdekessége, hogy két szempontból mutatja be a helyzetet: az új életét megkedvelő fiúét, aki az egész családját áttérítené a keresztény hitre és a családét, akik a nemzetközi botrány ellenére sem kapják vissza a megkeresztelés miatt elrabolt fiúkat. Mark Rylance IX. Pius pápát játssza majd és 2017-ben kezdik el forgatni a filmet, hogy már nevezhessenek vele a díjszezonra.

Ne maradjon le semmiről!