Nyalakodó pajzán cicával megyünk Cannes-ba

A nyalintás nesze bekerült a Cinéfondation programjába

ff6d1d0eafec82af215ccd54c0490516 (2)
2016.04.13. 13:08

Nagy év ez a magyar animációknak: Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo-Limbo Travelje kijutott a Sundance Filmfesztiválra, Bucsi Réka új rendezése, a Love a Berlinale válogatóit nyűgözte le, most pedig bejelentették az első cannes-i versenyzőnket:

Andrasev Nadja MOME-s diplomafilmje, A nyalintás nesze bekerült a cannes-i filmfesztivál vizsgafilmeket bemutató szekciójába, a Cinéfondationba. 

A nyalintás neszét a Friss Húson láttuk, és a pajzán történet annyira lenyűgözött minket, hogy kétszer egymás után megnéztük a rendelkezésünkre bocsátott megtekintőt. „Ennek a filmnek már a címe is olyan kacér, hogy egyből felhívja magára a figyelmet, és a film is hasonlóan zavarba ejtő, ugyanis úgy hoz létre egy nagyon fülledt, erotikus világos, hogy egy nő, számtalan szobanövény és egy doromboló macska a főszereplői. Tejlefetyelés és virágöntözés még nem volt olyan erotikus, mint ebben a filmben, ahol ugyan van egy nő, de az érzelmek és a testiség, az érintés és a nyalintás ugyanúgy létezik ember és növény vagy éppen ember és állat között" – így lelkesedtünk a filmért.

A nyalintás nesze

9 perc, digitális rajzanimáció

Író/Rendező/Látványtervező: Andrasev Nadja, Bodor Ádám ‘Megbocsátás’ c. novellája alapján

Producer: Fülöp József

Dramaturg: Domonyi Rita

Vágó: Czakó Judit

Konzulens: Bánóczki Tibor, Gacs Réka

További konzulensek: Czakó Judit, Domonyi Rita, Kreif Zsuzsanna  

Sound Design: Lukács Péter Benjámin

Zeneszerző:  12Z – Szabó Bálint, Kristóf Marci

Zenei vágás és keverés: Lukács Péter Benjámin

Kompozitor: Gelley Bálint

Storyboard: Andrasev Nadja, Kreif Zsuzsanna

Layout: Andrasev Nadja, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Orosz Judit, Zétényi Borbála

Növénytervezés: Andrasev Nadja, Orosz Judit

Vezető animator: Koska Zoltán

Animáció: Koska Zoltán, Kreif Zsuzsanna, Menráth András, Mira Zénó, Orosz Judit, Sebesvári Soma, Szakadát Maja, Zétényi Borbála 

Kreatív kifestés: Andrasev Nadja, Korcsok Lili, Kreif Zsuzsanna, Szakadát Maja

Kifestés: Farkas Júlia, Mira Zénó, Pint Zsófi, Szász Enikő, Tőkés Anna

Gyártásvezető: Holló Krisztina Leleszi

Támogató: Magyar Nemzeti Filmalap 

„Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között” – vallja a film alkotója, Andrasev Nadja a Filmalap közleményében. 

Andrasev Nadja a MOME animáció szakán végzett, A nyalintás nesze a diplomafilmje, amelyet a Filmalap támogatásával készített, a film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. Januárban már elnyerte a magyar filmkritikusok díját, és már az is kiderült, hogy az animációs fesztiválok közül a legnagyobbnak számító Annecy is meghívta a programjába, ahogyan a zágrábi Animafest is. Andrasev résztvevője volt az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshopnak, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik. 

A vizsgafilmeket bemutató Cinéfondationban legutóbb Kárpáti György Mór Provincia című filmje vett részt 2014-ben, de itt mutatták be 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmjét is. 2006-ban Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmjét válogatták be, neki később mindkét nagyjátékfilmje (Friss levegő, Pál Adrienn) kijutott a fesztiválra, és Mundruczó Kornél cannes-i karrierje is a Cinéfondationban indult 2004-ben a Kis Apokrif no.2-vel, ami egészen a versenyprogramban (Delta, Szelíd teremtés) szereplésig, illetve az Un Certain Regard kategória fődíjáig (Fehér isten) ívelt. Ebbe a társaságba került most be Andrasev Nadja és A nyalintás nesze. A Cinéfondationban három díjat osztanak a fesztivál végén, a zsűri elnöke Kavasze Naomi japán rendező lesz. 

A cannes-i filmfesztivált május 11. és 22. között tartják, a fesztivált Woody Allen legújabb filmje nyitja majd. Az Index, ahogyan az eddigi években is, a helyszínről tudósít majd. 

Ne maradjon le semmiről!