Minél idősebb egy nő, annál kevesebb szöveget kap Hollywoodtól

2016.04.14. 10:12

A nők helyzete Hollywoodban nem túl jó, ez nyilvánvaló, pont úgy elszenvedik a nemük miatti megkülönböztetést, mint az élet minden más területén. Ezzel nem mondtunk újat, de aki most éppen háborog vagy csodálkozik, az olvasson utána egy kicsit a dolgoknak, és meg fog lepődni.

A Guardian ezen a héten hozott le egy tanulmányt, miszerint világos kapcsolat fedezhető fel a filmekben megszólaló színésznők szövegének hossza, és a koruk között. A Polygraph cég 2000 filmet elemzett ebből a szempontból és arra jutottak, hogy a 22 és 31 év közötti színésznőknek jutott a női dialógok 38 százaléka, a 32 - 41 év közöttieknek a 31 százaléka, viszont a 42 és 65 év közöttieknek már csak 20 százalék jutott. 

Még mielőtt: ugyanez a férfi színészek esetében úgy néz ki, hogy 42 és 65 között az arány 39 százalékos, 32 - 41 között a nőkkel megegyező 32 százalékos, a 22 - 31 közötti korosztálynál viszont csak 20 százalékos. 65 év felett a nők és a férfiak egyaránt parkolópályára kerülnek, 3 ill. 5 százalék jut nekik.

Ami a legszomorúbb, hogy a Polygraph felméréséből kiderül: a nők kevesebb szóhoz jutnak a nőkről szóló filmekben is. A Pocahontasban és a Kis hableányban például a férfiaké a megszólalások 70 százaléka, bár az utóbbi időben ezen változtattak, és az Agymanókban vagy az Alíz csodaországban című filmekben sokkal többet beszélnek a nők is. Az akciófilmekben viszoint szinte szavukat sem hallani: a megvizsgált 2000 filmből 300 volt akciófilm, ezek közül mindössze kilencben fordult elő, hogy a színésznőknek rendes szöveges szerep jutott.

A Polygraph felmérése megerősítette a San Diego-i Center for the Study of Women in Television, Film and New Media 2014-es felmérésének adatait, melyekből kiderült, hogy Hollywoodban a szöveges szerepek mindössze 30 százaléka jutott nőknek. Egy friss példát nézve a jövő nem tűnik túl rózsásnak: a Hardcore Henry című filmben szereplő 45 nőből 31 prostituáltat alakított. 

Ne maradjon le semmiről!