Jégvarázsba fagyott gagyi lett a Vadász és a Jégkirálynő

007
2016.04.27. 12:15

A Vadász és a Jégkirálynő című film esetében a már klasszikussá vált mondat a fekete CGI-vérben tobzódó valóság: itt tényleg teljesen lényegtelen a sztori. A probléma az, hogy egyébként minden más is. Ennél feleslegesebb folytatás nem sok készült a filmtörténetben.

A Vadász és a Jégkirálynő (2016) előzetes #3

Mi a közös az alábbi filmekben: Szex és New York 2, Elemi ösztön 2, Bridget Jones naplója 2, Speed 2? Az, hogy tök feleslegesek, mert tulajdonképpen az első rész történetét mesélték el másképpen, azaz értsd: rosszabban, nem folytatták a történetet érdemben és nem tettek hozzá semmit a karakterekhez. A 2012-es Hófehér és a Vadász 170 millió dolláros, elképesztően magas gyártási költségvetéssel készült, és 396 milliót termelt, ami a marketingbüdzsét is beszámolva annyira nem volt jó biznisz,  de a Universal négy évvel később csak gründolt neki egy folytatást, amiben Kristen Stewartot Emily Bluntra és Jessica Chastainre cserélték, de az egyik központi konfliktust, a gonosz királynő (Charlize Thron) vs. Vadászember (Chris Hemsworth) csörtét meghagyták pontosan úgy, ahogy az első részben is volt, és ehhez lopkodtak össze pár motívumot más filmekből.

39270-A-Vadasz-es-a-Jegkiralyno-2016-poszter-1

Ennyit ér

IMDb: 6,2/10
Metacritic: 36%
Rotten: 19%
Index: 2/10

Honnan ismerős, hogy van egy testvérpár, melynek mindkét tagja varázserővel bír, és egyikük a világot érintésre jégbe fagyasztja? A Jégvarázsból. A Vadász mellé szegődő nagypofájú törpék és az elátkozott, a világ összes hatalmával bíró, aranyszínű tárgy megvan? Meg hát, A Gyűrűk Urából. A jégbe fagyasztott ellenségek csarnokát és a hullasápadt jégkirálynőt nem láttuk már valahol? Dehogynem, a Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című, dettó nem igazán jól sikerült fantasyban.

Persze lehet jól is lopni, a Csillagok háborúja vagy az Avatar kiváló példa erre, de a Vadász és a Jégirálynő sajnos nem ebbe a kategóriába tartozik. A sztori nagyjából annyi, hogy Ravenna és Freya testvérek, és amikor Freyát éri egy nagy trauma, akkor elvonul északra, ahol mindent eljegesít (értem én a szimbolikát, de egyébként meg mekkora szívás már jégen aludni, járni, öltözni, nem?) és mindenkitől elrabolja a gyerekét, hogy harcosokat neveljen belőlük, és kiölje belőlük a szeretetet, de kettőből nem tudja, és jön egy minitragédia. Utána ugrunk az időben, Freya szemet vet a Ravenna legyűrése után árván marad tükörre, és a vadásznak hamarabb meg kell kaparintania, mert ha Freyához kerül, az egész univerzumot lefagyasztja.

A film egyszerre előzménytörténet és folytatás, az előbbi az érdekesebb része, legalábbis abból a szempontból, hogy kiderül, mitől Vadász a Vadász, és hogy lett belőle olyan nagyszerű harcos - kár, hogy a film végére nagy csattanónak szánt, ezzel összefüggő egyik poént kb. hat perc után már egy közepes képességű cerkófmajom is lelő magának. A forgatókönyv annyira széteső és és kiszámítható, hogy nem is értem, hogy engedhették gyártásba. Nincsenek érzelmi csúcsok és karakterfejlődés, mindenki pont olyan, mint a film elején, a jelleme nem változik jottányit sem, a külső hatások nem osztanak és szoroznak, és amikor valamire nagy szükség van, mondjuk hátasokra a jeges pusztaságban, akkor hopp, lesznek. Csak úgy, minden előzmény nélkül.

Jó, lehet arra fogni, hogy ez egy mese, amiben egy hataloméhes gonosz banya egy tükörnek nevezett, aranyszínű varázstányér kedvéért átver és kinyír mindenkit, és ha már van varázstányér, akkor az erdőben miért ne kóborolhatna csak úgy pár mesebeli szarvas, ami pont jó hátasnak. A baj csak az, hogy a látványorgiára és a CGI-ra elvert pénz mellett már csak a jelmezekre jutott sok lóvé, tisztességes történetre vagy operatőre meg nem. A színészek igyekeznek, Hemsworth érzékeny macsó, Chastain kemény harcos, Blunt érzelemmentes jégkirálynő, Theron meg elképesztően jó a gonosz királynő szerepében, nincs olyan jelenet, amit ne lopna el a többiek elől, akik egy második vonalas színjátszó klub tagjainak tűnnek mellette.

A Universal bátor, és franchise-t akar építeni a Vadász köré, és máris tervezik a harmadik filmet, amiből viszont most szólok (ingyen), hogy nem lesz semmi, mert ez a film a gyártási költségeit is csak nagyon nehezen fogja majd visszahozni. És még valami: nehogy azt higgye bárki is, hogy ez gyerekfilm, mert ha elviszi rá Ubulkát, utána majd hónapokon át magyarázkodhat a rettentőbbnél szörnyűbb jelenetek miatt. 

Ne maradjon le semmiről!