Majdnem gajra ment a Marvel az új Amerika kapitány miatt

2016.05.12. 16:23

A Marvel filmes univerzuma immáron évek óta szállítja sorra a sikeres filmeket, ezeket egyetlen producer, Kevin Feige fogja össze. Sok belső konfliktussal terhelt évnek kellett eltelnie, míg tényleg kezébe kapta a marsallbotot és minden fontos döntést egyedül hozhatott meg.

Ike Perlmutter a Marvel Entertainment vezetője volt sokáig a közvetlen felettese Feige-nek. A beszámolók szerint általában anyagi kérdésekben vívtak nagyon komoly vitákat, amik az elkészült filmekre is nagy hatással voltak.

Érdekes módon pont az Amerika Kapitány: Polgárháború forgatása során nőtt akkorára a feszültség, hogy Feige még a távozását is belengette. Ezt nem merték megkockáztatni, úgyhogy végül a Disney vezérigazgatója Bob Iger engedélyezte, hogy Perlmutter felelősségi köréből kikerül a filmes univerzum és onnantól Alan Horn, Disney stúdió vezetőnek tartozik elszámolással.

Az Hollywood Reporter beszámolója szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy az Amerika Kapitány folytatásának grandiózusságát nem nézte jó szemmel a Perlmutter. Az anyagi kérdések nem mindig ilyen tekintetben kerültek elő. Legendák keringenek arról, hogy 

a Vasember bemutatóján álruhában ellenőrizte, milyen ellátást kapnak az újságírók és panaszkodott, amiért két üdítőt ihattak az engedélyezett egy helyett.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy 2008-ban senki nem számított arra, hogy az amit a Marvel stúdió csinál, az az egész piacra ekkora hatással lesz. Ekkor nagyon jól jött, hogy volt valaki, aki legkülönbözőbb módokon, de folyamatosan szem előtt tartotta a spórolást. (A kezdeti időkben az irodájuk egy Mercedes Benz autókereskedés felett volt.)

Az azóta eltelt időben lehetett tapasztalni a változást, legalábbis az Amerika Kapitány: Polgárháború rendezői, Joe és Anthony Russo szerint. Egy amerikai rádiónak adó interjúban arról beszéltek, hogy Feige munkáját éveken keresztül hátráltatta a folyamatos feszültség. Mostanság már sokkal jobb a cégen belüli légkör és szerintük ezek után könnyebb volt olyan, kapósabb rendezőket is bevonni, mint a Thor harmadik részén dolgozó Taika Waititi vagy a Fekete párduc bemutatkozó filmjét rendező Ryan Coogler.

Ez nincs teljesen összhangban azzal, amit korábban lehetett hallani, sokan ugyanis pont Feige különböző kéréseire panaszkodtak, amik túlságosan megkötötték a kezüket abban, hogy mi kerülhet bele a filmbe és mi nem. A nyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy az elképesztő nyomás, illetve feszített munkatempó nem mindenkinek fekszik, vagy ha igen, akkor sem tudják túl sokáig ezt csinálni a rendezők. A Russo testvérek jelentik a legjobb példát arra, akik jól tudják összeegyeztetni saját ambíciójukat Feige grandiózus víziójával és megterhelő elvárásaival.

A számok egyelőre őt igazolják, a kritikusok nagy része és a nézők egyaránt remekül fogadták a legújabb Amerika Kapitányt, csak idő kérdése, hogy mikor lépi át világszerte az egy milliárd dolláros bevételi határt.

Ne maradjon le semmiről!