Meghalt Rajhona Ádám

2016.05.20. 13:56 Módosítva: 2016.05.20. 14:09

72 éves korában elhunyt Rajhona Ádám, tudatta a Vígszínház az MTI-vel. A színművészt hosszan tartó betegség után érte a halál, temetéséről később intézkednek. Rajhona Ádámot a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Pályája során játszotta többek közt Kálvin János, Ivanov, Don Juan, III. Richárd, Tartuffe és Bánk bán szerepét, szerepelt a Danton halála, A dzsungel könyve című darabokban, a Vígszínház idei évadában pedig a Hegedűs a háztetőn, Az élet mint olyan és a Haramiák című darabokban lépett színpadra.

Emellett több mint harminc filmben és tévéjátékban szerepelt, ezek közül a legemlékezetesebb Tímár Péter 1985-ben bemutatott Egészséges erotikája. Utoljára a Gondolj rám című Kern András-filmben láthattuk.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, és bár egy ideje nem vállalt szinkronszerepet, korábban olyanok hangját kölcsönözte, mint Tommy Lee Jones, Gene Hackman, Albert Finney vagy Morgan Freeman. Ő adta például a Vissza a jövőbe Dokijának, a Reszkessetek, betörők! Frank McCallister nagybácsijának, valamint a Men In Black K ügynökének hangját is, de hallhattuk még a 2011-es Amerika kapitányban, a Transformers 3-ban és négy Bond-filmben is (Gyémántok az örökkévalóságnak, A kém, aki szeretett engem, Halj meg máskor, Skyfall).

Rajhona Ádám 1943. december 12-én született az erdélyi Marosvásárhelyen. Kolozsváron érettségizett, majd vegyészetet tanult, de csak rövid ideig, mert átiratkozott a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolára. Itt 1966-ban végzett az állami díjas Kovács György osztályában, majd a temesvári Állami Magyar Színházhoz szerződött.

Miután szerepet kapott Bacsó Péter Jelenidő című filmjében, elhatározta, átjönne Magyarországra, ami akkoriban nem volt egyszerű, de 1974 végén sikerült neki. Hamarosan szerepet kapott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, amely később szerződtette is. Innen 1982-ben átigazolt a szakma  csúcsának számító fővárosi Katona József Színházba, ahol később annyi sérelem érte, hogy 1989-ben már azt fontolgatta, felhagy a színészettel.

Három hónapig egy bécsi szállodában volt mindenes, mellette közvélemény-kutatásokat végzett, de hiába keresett jól, rá kellett jönnie, hogy igazán csak a színészet érdekli. 1990-től egy évadot Veszprémben töltött, majd két évig a kecskeméti színházban dolgozott félállásban, 1994-től újabb két évig a budapesti Thália Színházban szerepelt. Akkor Marton László igazgató-főrendező a Vígszínházba hívta vendégjátékra, majd a harmadik évadban, 1998-ban szerződtette, így élete végéig a társulat tagja maradt.

1979-ben Jászai Mari-díjjal, Kölcsey-díjjal és Móricz Zsigmond-díjjal tüntették ki, 2006-ban a Vígszínház Ruttkai Éva-emlékgyűrűjét, 2010-ben Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat vehette át. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2014-ben érdemes művészi címmel tüntették ki.

Rajhona Ádám talán legemlékezetesebb alakítását Falkay elvtársként, a ládagyár igazgatójaként nyújtotta az Egészséges erotikában:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport