Összenyalakodtunk magunknak egy díjat Cannes-ban

2016.05.20. 17:25
Andrasev Nadja filmje, A nyalintás nesze megosztott harmadik díjat nyert a Cannes-i Filmfesztiválon.

A vizsgafilmeket versenyeztető Cinefondation programban 18 kisfilmet vetítettek, köztük négy animációt. A nyalintás nesze Andrasev Nadja diplomafilmje, amit a MOME animáció szakán készített a Filmalap támogatásával. A történet Bodor Ádám Megbocsátás című novelláján alapul, egy kukkoló macska és egy szobanövényeivel intim kapcsolatot ápoló nő erotikus történetét dolgozza fel.

Videóval is ott voltunk a díjátadón – érdemes elindítani és megnézni Nadja arcát a videón, amikor megtudja, hogy nyert egy díjat a cannes-i filmfesztiválon:

Egy nyalakodó cicával kaptunk díjat Cannes-ban!

A filmet csütörtökön mutatták be a Cannes-i Filmfesztiválon, a tizenkilenc éve létező Cinefondation programban, amelynek történetében A nyalintás nesze az első magyar animáció. Az alkotók a vörös szőnyegen is felvonulhattak, az új Dardenne-film, Az ismeretlen lány premierje előtt pózolhattak a kameráknak. Andrasev Nadjával akkor beszélgettünk a bemutató után:

A WC-ben öltöztünk át a vörös szőnyeg előtt

A nyalintás neszét először a Friss Hús fesztiválon  lehetett látni, a tejlefetyelés és a virágöntözés erotikája már akkor is lenyűgözött minket, és ez az érzés csak tovább fokozódott miután a cannes-i vetítőben is megnéztük a filmet. A Cinefondation zsűrije három pénzdíjas díjat szokott kiosztani, most úgy döntöttek, a harmadik díjat megosztják, és a magyar animációnak adják az elismerést. Andrasev Nadja nagyon meglepődött a díjon, mert őszintén nem remélte, hogy egy ilyen erős mezőnyben egy animációt fognak elismerni, ráadásul élete első önálló rendezési munkáját. Az mondjuk gyanús volt neki, hogy a díjátadón a sor szélére ültették. "Ne ébresszetek még fel" - mondta az Indexnek a díjátadó után. 

Andrasev Nadja évek óta a filmiparban dolgozik asszisztensként, dolgozott az Üvegtigris 2-ben, a Valami Amerika 2-ben és a Liza, a rókatündérben is, majd úgy érezte, szeretné kiélni a benne dolgozó kreativitást, és felvételizett a MOME animáció szakára, ahol ezzel a filmmel diplomázott most. A film producere a MOME vezetője, Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A film nemzetközi karrierje már korábban beindult, az animációs fesztiválok közül a legnagyobbnak számító Annecy is meghívta a programjába, ahogyan a zágrábi Animafest is. Andrasev résztvevője volt az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshopnak, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik, és valószínűleg az asszisztenskedéssel sem hagy fel. 

A Cinefondationos szereplés és díj azért is fontos, mert a cannes-i filmfesztivál nem engedi el azoknak a kezét, akikre már rövidfilmes korukban felfigyelt. Itt mutatták be 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmjét is, az abban az évben díjat nyerő finn Juho Kuosmanen filmjét most az Un Certain Regardban vetítik (The Happiest Day in the Life of Olli Makki). 2006-ban Kocsis Ágnes A vírus című kisfilmjét válogatták be, neki később mindkét nagyjátékfilmje (Friss levegő, Pál Adrienn) kijutott a fesztiválra, és Mundruczó Kornél cannes-i karrierje is a Cinéfondationban indult 2004-ben a Kis Apokrif no.2-vel, ami egészen a versenyprogramban (Delta, Szelíd teremtés) szereplésig, illetve az Un Certain Regard kategória fődíjáig (Fehér isten) ívelt. Hát ebbe a társaságba került most be Andrasev Nadja és A nyalintás nesze.

A nyertesek, jobb szélen kék ruhában Andrasev Nadja
A nyertesek, jobb szélen kék ruhában Andrasev Nadja

Az első díjat egyébként egy izraeli film, az Anna nyerte, Or Sinai rendezése, a második díjat a London Film School tanulója, az iráni Hamid Ahmadi nyerte az In the Hills című hármasszexről szóló filmjéért. Andrasev Nadja és A nyalintás nesze pedig egy venezuelai rendezővel, Michael Labarcával és a La Culap, probablemente című filmjével osztozik. 

Nagyon jó év ez a magyar animációnak: a Sundance-re a Limbo Limbo Travel került be, Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála munkája (ők mindketten dolgoztak animátorként A nyalintás neszében is), Bucsi Réka új remekműve, a Love a Berlinalén kezdte meg a nemzetközi karrierjét, majd itthon a Friss Hús fődíját is elvitte. Cannes-ban pedig két magyar animációt vetítettek: Andrasev Nadja filmje korábban elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját is, Cannes-ban pedig a hivatalos program része volt, Tóth Luca filmjét, a Superbiát pedig a Kritikusok Hetében vetítették.

A két, Cannes-ban debütáló magyar animációnak hamarosan itthon is lesz majd vetítése. 

Ne maradjon le semmiről!