Aki a mutyit támadja, Magyarországot támadja

2016.05.21. 07:47

Valószínűleg minden magyarnak ismerős az a helyzet, hogy akad valami kis adminisztratív probléma. Egy kórházi papír elveszett, egy parkolócédula öt perce lejárt vagy hogy a gyerek egy ponttal maradt le a felvételiről. Mit lehet ilyenkor tenni? Vállalni a következményeket? Vagy gyorsan megmozgatni minden követ, hátha van valahol valakinek valami ismerőse, aki tud segíteni ebben a helyzetben. Na, pont erről szól a Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott Baccalaureat, azaz Érettségi című román film. 

Az a Cristian Mungiu rendezte, aki 2007-ben megnyerte az Arany Pálmát a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című abortuszdrámájával. Persze mindig vannak hangok, akik temetni kezdik az azóta is töretlen sikerű román filmeket, önismétlőnek, és túl realistának tartják őket, de ettől még tény, hogy nagy fesztivál nem múlik el nélkülük, talán azért is, mert ezek az alkotók mernek foglalkozni olyan mindennapi témákkal mint az életünket átszövő korrupció, az ügynökbotrány vagy a hivatali ügyeket uraló feudális uram-bátyám rendszer. 

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon összesen három román film van a hivatalos programban: Cristi Puiu háromórás családi ebédje, a Sieranevada is komoly esélyekkel indul az Arany Pálmáért, az Un Certain Regardban vetített Dogs, Bogdan Mirica első filmje a román oligarchák működését mutatja be a Nem vénnek való vidék stílusában, és a most premierelt Baccalaureat, azaz Érettségi című Cristi Mungiu filmet is nagyon jól fogadták. A Screen Daily minden nap táblázatban értékeli a filmeket: a Sieranevada 3 pontot kapott, a Baccalaureat pedig 2,9-et az összesen adható négyből. (Összehasonlításként: a német Toni Erdmann 3,7 ponttal vezet, ilyen magas pontszámra nem is emlékeznek a fesztivál elmúlt néhány évéből.)

Cristian Mungiu filmjében is éppen az a nagyszerű, hogy nem csinál semmilyen nagy dolgot, csak bemutat egy olyan történetet, amit mi magyarok végtelenül ismerősnek és saját érezhetünk. 

A történet egy orvosról és annak családjáról szól: a lánya az érettségire készül, aminek hatalmas tétje van, ettől függ, hogy az angliai ösztöndíja és az egész élete, hogy ne a román ingoványban kelljen megrohadnia, ahogyan a szülei tették. Az angliai kivándorlás, mint egyetlen kitörési lehetőség is ismerős lehet egy magyar nézőnek, de nem csak ettől olyan a film, mintha Magyarországon játszódna.

Az érettségi előtti napon az orvos lányát fényes nappal megtámadják az utcán: kést szorítanak a torkához és próbálják megerőszakolni. Szerencsére sikertelenül, de az eset így is annyira traumatizálja a lányt, hogy nem tud a vizsgákra fókuszálni. Úgyhogy az apa a működésbe lép, és mindenkitől segítséget kér, a tanfelügyelőknél kezdi, a rendőrfőnöknél folytatja, a szívességspirál végül egészen magas szintekre gyűrűzik, az ügyészség is érintett lesz. El tudom képzelni egy skandináv néző arcát, milyen szörnyülködéssel nézhették az uram-bátyám rendszer működését, nekünk magyaroknak azonban szemünk se rebbenhet, amikor egy orvostól azt kérik, hogy vegye már előre a befolyásos beteget, cserében az segíthet abban, hogy a lánya a törött kezével kicsit tovább írhassa az érettségijét. Majd félrenéz addig a tanfelügyelő. 

Igazán nagyon kedves a román filmtől, hogy ilyen tőről metszett magyar témákat, mint a mutyi, is magáénak érez, és ilyen komolysággal és színvonalon foglalkozik vele. Már csak az a kérdés, hogy a magyar film rázza meg magát, és kezd foglalkozni ezekkel a témákkal. Talán a Veszettek próbálkozott valami hasonlóval, de annak kilúgozott és steril világával sem a nézők, sem a kritika nem tudott azonosulni. 

De ne legyünk igazságtalanok: ebben a román diadalmenetben öt másodperc  magyar nyelvű csillogás nekünk is jut: az orvosnak ugyanis egy magyar asszisztense van, aki egy kiélezett helyzetben magyarul szólal meg: Sok szerencsét! - mondja így magyarul a doktornak. Vasárnap este osztják az Arany Pálmát, mi is ezt kívánjuk Mungiunak. 

A filmnek van hazai forgalmazója is, hamarosan itthon is láthatjuk majd. Egyelőre még csak román nyelvű (rettenetes zenére komponált, a filmben semmi ilyesmi nincs) előzetes van hozzá:

Bacalaureat (2016) előzetes

Ne maradjon le semmiről!