Meghalt Bata Živojinović, a volt Jugoszlávia egyik legnagyobb filmsztárja

2016.05.23. 13:57

Nyolcvankét éves korában meghalt Velimir Bata Živojinović, a volt Jugoszlávia és Szerbia egyik legnépszerűbb színésze, írja a Tanjug hírügynökség. Hetek óta a belgrádi Szent Száva kórházban ápolták, itt érte a halál vasárnap késő este. A Blic.rs szerint több súlyos betegséggel küzdött, 2006-ban szívinfarktust, hat évvel később agyvérzést kapott, de felépült. Állapota nemrég rosszabbodott, az egyik lábát amputálni kellett.

Jugoszláv film vagy sorozat nélküle szinte elképzelhetetlen volt. Nagyon gyakran alakított partizánhősöket a hatvanas-hetvenes évek propagandafilmjeiben. A Valter brani Sarajevo (Walter Szarajevót védi) hozta meg számára az áttörést, ami Kínában is nagyon népszerű volt. Ebben a jelenetben a Magyarországon is ismert Ljubiša Samardžićtyal látható.

Živojinović politikával is foglalkozott, öt ciklusban is a Slobodan Milošević vezette Szerbiai Szocialista Párt parlamenti képviselője volt, és indult a 2002-es elnökválasztáson is, de csupán a szavazatok 3,27 százalékát szerezte meg. Egy évvel később visszavonult a politikától, írja az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport