Még jobban lehet utálni a női Szellemirtókat

2016.06.06. 13:35

Eddig is rengetegen utálták a filmklasszikus női szereplőkkel újragondolt verzióját, de a készítők most maguk mentek házhoz a pofonért: a feminista filmet megpróbálták úgy hirdetni, hogy a reklámban egy nő sem szerepelt.

Harminckét évvel az eredeti után mutatják be a Szellemirtók harmadik részét, ami valójában nem is harmadik rész lesz, inkább reboot: ezúttal négy színésznő veszi fel a jól ismert uniformist. Az ötlet soha nem látott felháborodáshoz vezetett, bár nem biztos, hogy ebben nem játszott szerepet a mozinézők egy részének bornírt nőgyűlölete is: a Youtube történetének legtöbb, eddig 862 ezernél is több „nem tetszik”-et begyűjtött filmelőzetese alatt legalábbis hemzsegnek az olyan hozzászólások, mint hogy „Mikor tanulja már meg Hollywood, hogy a nők nem viccesek?”, „Ghostbusters 2016: a dagadt leszbifilm” vagy „Ha már nőket tesznek a filmbe, miért nem dögöseket választottak?”

Bár ő nem fejtette ki részletesen, de talán Judd Apatow, a Kész katasztrófa, a Felkoppintva vagy A 40 éves szűz rendezője is erre utalhatott, amikor a napokban egy interjúban közölte, szerinte „nagyon nagy átfedés lehet azok között, akik kételkednek az új Szellemirtók nagyszerűségében, és azok között, akik Donald Trumpért lelkesednek. Sőt, feltételezem, pontosan ugyanazokról az emberekről van szó.”

Mindenesetre a filmet gyártó Sonyt nagyon zavarhatja, hogy még mindig nem utálják a projektet elegen, most ugyanis azoknak is különös ötlettel kedveskedett, akik esetleg támogatják, ha Hollywoodban komolyabb szerephez jutnak a nők. Az NBA-döntő első meccsén ugyanis olyan reklámvideóval próbálták megszólítani a – vélhetően legnagyobbrészt férfiakból álló – közönséget az ABC csatornán, amiben a női szereposztás egyetlen színésze sem jelent meg, ehelyett férfiak öltötték magukra a szellemirtók egyenruháit - írja a The Guardian. A Sony és az ESPN közös hirdetéseiben a New York Knicks játékosai és a nemrég visszavonult Kobe Bryant próbáltak kedvet csinálni a filmhez.

Az itthon július 28-án bemutatandó film négy főszereplője, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon és Leslie Jones legutóbb akkor kerültek ellentmondásos helyzetbe, amikor Ellen DeGeneres meghívta őket saját műsorába. A Sony akkor nem győzött – sikertelenül – tiltakozni: az volt a problémájuk, hogy ugyanannak a shownak Hillary Clinton amerikai elnökjelölt is a vendége volt.

Ne maradjon le semmiről!