Nem kellett volna Jennifer Lawrence-t fojtogatni

2016.06.06. 10:46

Elnézést kért a 20th Century Fox stúdió egy plakát miatt, amin a legújabb X-Men-film főgonosza a színésznő nyakát szorongatja, a közösségi média felháborodott felhasználói szerint ugyanis ez nem más, mint a nők elleni erőszak dicsőítése.

Los Angelesben, New Yorkban és több amerikai nagyvárosban volt látható az X-Men – Apokalipszis című film egyik óriásplakátja, amelyen a film főgonosza, Apokalipszis (Oscar Isaac) az egyik mutánst, a Jennifer Lawrence által alakított Mystique-et fojtogatja. „Csak az erősek élnek túl” – hirdette a plakát. Nem kellett volna.

A közösségi médiában ugyanis akkora balhé lett a hirdetésből, hogy végül a Fox is nyüszítve visszavonult. Részben azért, mert Rose McGowan színésznő (Grindhouse – Terrorbolygó, Bűbájos boszorkák) a feldühödött nézők élére állt, mondván, felháborító ilyen publicitást adni a nők elleni erőszaknak.

XMen Apocalypse Mystique billboard
Fotó: monkeysfightingrobots.com

„Elég nagy probléma, hogy a Foxnál a férfiak úgy gondolják, a nők elleni erőszak jó mód arra, hogy eladjanak egy filmet. A plakát egyáltalán nem helyezi kontextusba a képet, csak annyit látunk rajta, hogy egy nőt fojtogatnak. Azoknak a zseniknek, akik e mögött állnak, jó hosszan bele kéne nézniük a tükörbe, és elgondolkodni, mit is adtak a társadalomnak. Mi lenne, ha a plakáton egy fekete férfit fojtogatna egy fehér férfi, vagy egy meleget egy hetero? Mindenki kiborulna. 20th Century Fox, ha már képtelenek voltatok egyetlen női rendezőt felmutatni a következő két évre, mi lenne, ha legalább ezt a plakátot lecserélnétek?” – mondta McGowan a The Hollywood Reporternek. Igaz, ő nem tudta, amit a Deadline.com tudni vél: hogy a hirdetést a stúdiónál egy magas beosztású nő is jóváhagyta.

A Foxnak viszont nem különösebben hiányzott a hisztéria, úgyhogy azonnal visszavonta a plakátokat, és még egy bocsánatkérő közleményt is kiadott. „Elhivatottságunkban, hogy megmutassuk Apokalipszis gonoszságát, nem ismertük fel azonnal ennek a jelenetnek a felzaklató mellékzöngéjét a kinyomtatott verzióban. Amint rájöttünk, mennyire érzéketlen is volt ez, gyorsan lépéseket tettünk a plakát eltávolítása érdekében. Elnézést kérünk a tettünkért. Sosem lennénk elnézőek a nők elleni erőszakkal szemben” – írták.

Ki tudja, ezért-e vagy sem, de a film a remek nyitás után második héten elvesztette a nézői 66 százalékát, ezzel az Apokalipszis vált a sorozat második leggyengébb második hétvégét produkáló filmjévé.

Ne maradjon le semmiről!