Pert vesztettek egy mozis lövöldözés áldozatai, fizethetnek

2016.07.01. 15:35

2012 július 20-án A sötét lovag: Felemelkedés című film éjféli előadásán, a Colorado állambeli Aurora egyik multiplex mozijában egy James Holmes nevű férfi a moziterembe belépve tüzet nyitott a nézőkre. 12 embert megölt, hetvenet pedig megsebesített. A mozitermek biztonsági előírásairól, pontosabban azok hiányáról és az esetleges szigorításról ezt követően kezdődött el egy olyan párbeszéd, melynek következtében ma már sokkal macerásabb, de egyben biztonságosabb is moziba menni az USA-ban. Gépkarabélyt például már nemigen lehet bevinni a terembe.

A lövöldözés után a mozit működtető Cinemark céget polgári peres úton akarták arra kényszeríteni, hogy beismerje: a biztonsági előírások be nem tartatása miatt történhetett a tragédia. A pert harmincan indították a harmadik legnagyobb amerikai mozihálózat ellen, köztük az áldozatok hozzátartozói és túlélők, akiket Holmes megsebesített a moziban.

3156900 238d09d4cdab19ab94654123ade0fac5 wm

A tárgyalásnak májusban lett vége, és első fokon a Cinemark nyert. A másodfokú ítélet múlt héten született meg, helybenhagyva az eredeti döntést, azaz a mozi nem tehető felelőssé a tragédiáért. Colorado állam törvényei viszont lehetővé teszik, hogy ilyen esetben a vesztes félre rátestálják a perköltséget, ami a The Denver Post jelentése szerint egészen pontosan 699 187 dollárra rúg. A vicc kedvéért forintosítjuk: 198 810 327. Ennyit kellene most harminc, szeretteit vesztett, vagy éppen sebesüléseiből és lelki traumájából felépülő embernek kifizetnie (fejenként 23 306 dollárt.)

Ha van olyan, hogy öntökönlövés vagy rossz PR, akkor ez az. A mozihálózat simán lenyelhetné a perköltséget, így viszont simán hullarablóknak tűnnek, bár az is elképzelhető, hogy így akarják megakadályozni, hogy a felperesek a Legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet.

Ne maradjon le semmiről!