Andy Vajna idén is fiatalosra veszi a figurát

2016.07.04. 14:26

A tavalyi évhez hasonlóan a Filmalap idén újra meghirdeti a fiatal filmeseket segítő pályázatát, az Inkubátor Programot, amely öt pályakezdő rendezőnek biztosít lehetőséget első animációs, dokumentum- vagy játékfilmjük elkészítésére. A tavalyihoz képest a jelentkezők köre bővült: idén már nemcsak a diplomás, de egészestés mozifilmjüket még be nem mutatott rendezők jelentkezhetnek, hanem azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek.

Filmötlettel és rövid szinopszissal szeptember 12-ig lehet jelentkezni a Filmalap honlapján. A beérkezett pályázatok közül a program mentorai választják majd ki október közepéig azt a tíz filmtervet, amelyeket a filmesek a novemberi pitch fórumon bemutathatnak. Ezek közül hármat a zsűri, kettőt a rendezőkből, producerekből, kritikusokból és egyéb filmes szakemberekből álló közönség fog kiválasztani.

A tavalyi mentorok ők voltak:

  • Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező (Terápia),
  • Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező (Free Entry),
  • Pataki Ági producer (Üvegtigris-trilógia, Halálkeringő, Délibáb),
  • Petrányi Viktória producer (Delta, Fehér isten, VAN valami furcsa),
  • és Pusztai Ferenc producer (A nyomozó, Szabadesés, Víkend).

Az indulás évében egyébként annyi jó ötletet kapott az Inkubátor Program, hogy végül nem tíz, hanem 12 tervből választották ki az öt nyertes filmtervet.

Forgatókönyv-fejlesztésre továbbra is kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél 62 millió, dokumentumfilmeknél 22 millió, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújtanak támogatást.

A tavaly életre hívott program keretében készül jelenleg Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje, Csuja László babalopásról szóló Virágvölgy című drámája, valamint Vékes Csaba és Dudás Balázs vígjátéka, A hetedik alabárdos is. Már gyártásban van Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke című dokumentumfilmje, ami egy Magyarországra került szomáliai menekültről szól, és készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is egy emberhúst evő növényről.

Ne maradjon le semmiről!