A boldog hollandiai magyarok az Indexen mutatják meg magukat

mm holland 01
2016.07.05. 15:38

Július 23-tól az Indexre felkerül a Menjek/Maradjak című dokumentumfilm-sorozat következő, A holland epizód névre keresztelt része, ami értelemszerűen a Hollandiában élő magyarokkal foglalkozik. Azért is vagyunk erre annyira büszkék, mert a film nem kerül moziforgalmazásba, nem lesz tévében, pár elszórt fővárosi vetítésen kívül nem lehetett eddig sem, és ezután sem megnézni. Egészen július 23-ig, amikor ország-világ láthatja. 

Menjek/Maradjak: A holland epizód - Premier júliusban az Indexen!

Az epizódot tehát július 23-tól lehet látni majd az Indafilm.hu-n, tessék eltenni a könyvjelzők közé, és lehetőleg egy értesítőt is állítson be mellé, hogy tudja, mikortól lehet kattintani.

A holland epizódot a Hágában élő média design-t tanuló Bogádi Csaba (Lonely Film) rendezte, aki mögött a  Menjek/Maradjak-sorozatot jegyző SpeakEasy Project producerei állnak. A holland epizód kifejezetten a Randstad régióra (Hága, Amszterdam, Rotterdam, Utrecht) koncentrál, megszólalói holland és magyar fiatalok, akik Európa egyik legjobb módú országában keresik a boldogulást és identitásukat. A hollandiai magyarok száma tízezres nagyságrendű, a film kapcsán kiterjedt kutatás készült róluk. A kutatás eredményéről itt az Indexen is írtunk, ahogy a film néhány szereplőjéről, az Amszterdamban szabadulószobát grundoló magyarokról is.

A kutatásból egyébként többek között az derült ki, hogy a Hollandiában élő magyarok, vagy legalábbis a válaszadók több, mint fele boldognak tartja magát, és majdnem a fele talán egyszer hazaköltözne onnan, de utána többségben vannak azok, akik soha nem tennék ezt.

A holland epizód közösségi finanszírozással, és több cég – köztük az Index – segítségével valósult meg. A sorozat mögött álló SpeakEasy Project fiatal alkotóival még a New Yorkról szóló epizód idején készítettünk egy interjút, ezt itt lehet elolvasni.

Már tradíció, hogy a Menjek/Maradjak-sorozat végefőcímében mindig egy Anima Sound System-szól, a holland epizódhoz SABW (Bognár Csaba) remixelte a 2003-as Fume Is The Way-t, ehhez pedig készült egy klip is a filmből válogatott hangulatjelenetekkel.

További Menjek/Maradjak-epizódok az Indexen:

Az egészen biztos, hogy a holland résszel nem ér véget a tematikus sorozat, egyelőre a Sweet Home munkacímen futó, hazaköltözés tematikájú rész finanszírozása biztosított, amelyre a csapat egy dokumentumfilm-pályázaton nyert pénzt, illetve, amelyet szintén az Index támogatásával készít.

Ne maradjon le semmiről!