Meghalt Jacques Rouffio francia rendező

2016.07.10. 17:00

Nyolcvanhét éves korában meghalt Jacques Rouffio francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Az idős filmest pénteken Párizsban érte a halál - közölte családja.

A César-díjas francia rendező egyik legismertebb alkotása az 1982-ben Romy Schneider főszereplésével forgatott A Sans-Souci-i járókelő című dráma, amely az osztrák színésznő utolsó alakítása volt, írja az MTI.

Rouffio volt Jancsó Miklós 1969-es Téli sirokkó című filmdrámájának egyik forgatókönyvírója.

Az 1928-ban Marseille-ben született Rouffio évtizedeken át neves francia rendezők asszisztenseként dolgozott, mielőtt 1967-ban bemutatták első moziját, a L'Horizon című filmet. Az 1970-es években, a nyolcvanas évek elején forgatta legsikeresebb munkáit, köztük a Violette et François című krimi-vígjátékokot (1977) Jacques Dutronc, Isabelle Adjani és Serge Reggiani főszereplésével és A cukor című filmszatírát (1978) Gerard Depardieu-vel. Utóbbi volt egyik legkedveltebb színésze, és szívesen dolgozott együtt Jean Carmet-mal és Michel Picollival.

Romy Schneider és Picolli főszereplésével forgatta 1982-ben A Sans-Sousci-i járókelőt, egy német náci diplomata elleni bosszúról szóló filmdrámát. A film premiere után néhány héttel halt meg Romi Schneider.

A 2000-es években Rouffio televíziós rendezőként is debütált, a Maupassant történeteiből című tévéfilmsorozat és a Miss Harriet tévéfilm rendezője volt.

Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál korábbi elnöke Rouffiót méltatva hangsúlyozta, hogy azon francia rendezők egyike volt, aki kameráján keresztül állította pellengérre a társadalom visszásságait, üzelmeit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport