Visszahívták a mozikból a francia terrortámadásról szóló filmet

landscape-1460025750-idris-elba-bastille-day
2016.07.18. 10:27

Július 13-án mutatták be Franciaországban a filmet, amelyben Idris Elba azt akarja megakadályozni, hogy július 14-én terroristák támadják meg Párizst. Aztán jött július 14-e és a nizzai terrortámadás.

Angliában már áprilisban bemutatták az Idris Elba főszereplésével készült, Bastille Day című akciófilmet, de a francia premierrel vártak a címben is megidézett nemzeti ünnepig, mivel a cselekmény szerint ezen a napon – július 14-én – várható Párizsban egy terrortámadás, amit a James Bond-várományosként emlegetett Elba és a Trónok harca Robb Starkjaként megismert Richard Madden minden erejével próbál megakadályozni.

A francia mozipremier július 13-án, szerdán volt, azaz épp egy napja játszották a filmet, amikor egy terrorista Nizzában a nemzeti ünnep miatt az utcán szórakozó emberek közé hajtott egy teherautóval, meggyilkolva legalább 84 embert, és megsebesítve még kétszázat.

A StudioCanal forgalmazó másnap úgy döntött, visszavonja a film plakátjait és reklámjait, pláne, mivel az azon szereplő felirat úgy szólt: „Idén ők maguk lesznek a tűzijáték”, ami igazából a tömeggyilkosság előtt is baromi ízléstelen volt, de utána elérte a visszataszítóság felülmúlhatatlan szintjét. A forgalmazó akkor még úgy rendelkezett, rábízza a filmet vetítő 230 francia mozira, a műsorukon szeretnék-e tartani a filmet. A hétvégén azonban úgy döntöttek, „az áldozatok és családjaik iránti tiszteletből” visszavonják a filmet a mozikból.

A film sorsa egyébként eddig sem volt zökkenőmentes, írja a The Guardian: az angol és a német premierre is csak pár hónapnyi csúszás után került sor, mivel a forgalmazók nem akarták a párizsi, novemberi terrortámadásokhoz túl közel bemutatni a Bastille Day-t.

A filmet itthon a Big Bang Media fogja bemutatni, de az Index kérdésére a forgalmazónál még nem tudtak többet mondani a premierről.

Ne maradjon le semmiről!