Hamarosan űrbe megy Lajkó, a cigány

2016.07.20. 17:54

A napokban kezdi el forgatni első nagyjátékfilmjét Lengyel Balázs, aki az A répa című kisfilmet is rendezte, ami az egyik kedvencünk volt a Friss Hús idei felhozatalából. A film bő egy hónapig forog majd többek között Kiskunlacházán, Csobánkán, valamint Várpalota, Ócsa és Oroszlány ipari és katonai létesítményeiben.

Lengyel első mozifilmje, a Lajkó – cigány az űrben közel 314 millió forintos filmalapos támogatással készül, és egy igazi fekete komédia lesz, amiből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem Lajka kutya volt, hanem egy Serbán Lajos (aka: Lajkó) nevű magyar permetezőpilóta.

Lengyel a forgatókönyvet, a saját ötlete alapján, Lovas Balázzsal közösen írta. A történet szerint 1957-ben a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját. Ekkor kerül a képbe Lajkó.

"A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is" – mesélte Lengyel a történetről.

A Lajkó az alkotók szándéka szerint egy humoros közönségfilm lesz, amelyben a címszerepet Keresztes Tamás játssza, de Gyabronka József és Pálffy Tibor is szerepel majd a filmben. A magyar szereplők mellett német, ukrán és orosz színészek is feltűnnek majd Lajkóban, amelynek producere Pusztai Ferenc, operatőre Réder György, látványtervezője pedig Valcz Gábor.

A film 2017 őszén kerülhet majd mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.