Rengeteg pénzt loptak A Wall Street farkasa készítői

2016.07.21. 11:51

Több mint egy milliárd dollárnyi lopott pénzt keres az amerikai rendőrség, többek között például A Wall Street farkasa című filmet gyártó Red Granite produkciós cégen is, illetve főleg annak vezetőjén, Riza Azizon. Az ügyben egy három kontinensre kiterjedő eljárás keretén belül nyomoznak, ugyanis állítólag 1 milliárd dollár került csak Amerikába a maláj kormányzati pénzügyi alapokból a maláj elnök, Najib Razak és pár amerikai bank közreműködésével.

És ebből a lopott pénzből finanszírozta például a Red Granite a 100 millió dolláros költségvetésűre becsült A Wall Street farkasa című filmet, illetve elég sokat eljátszott különböző Las Vegas-i kaszinókban, hollywoodi színészekkel. Bár konkrétan nem nevezik meg, több forrás, például a Variety szerint is Leonardo DiCaprióval közösen szórakoztak.

Önmagában a maláj miniszterelnök korrupciós sztorija

is filmet érhetne. Nála és az üzleti körénél a legfrissebb vádak szerint már 3,5 milliárd dollárnyi (nagyjából mai árfolyamon 1000 milliárd forintnyi) maláj közpénz vesztette el közpénz jellegét. Olyan maláj alapokból nyúlhattak le, 2009 óta, amik a maláj gazdasági fejlődést lettek volna hivatottak segíteni.  

A pénz nagy része azonban külföldre került, luxusingatlanokat, magánrepülőt és még Van Gogh festményt is vettek belőle. A Los Angeles-i ügyészség szerint ez az eddigi legnagyobb összegű, szervezett korrupció az országban. Az ebben közreműködő, de még pontosan nem feltárt érintettségű amerikai bankok a Goldman Sachs, a JP Morgan és Wells Fargo.

Egyébként az ügyészség náluk is jellemzően tartja magát ahhoz a munkaelvhez, hogy kormánypárti politikus sose korrupt, de még fontosabb, hogy ezt tilos is egyáltalán vizsgálni. 

A vádak szerint a pénzből óriási ellopott vagyonból 64 millió dollár (18 milliárd forint) került a Red Granite-hoz, a gyártócég eddig azt mondta, egy abu-dzabi üzletember finanszírozta a filmet, és semmi közük a maláj állami alapokhoz. Az elmúlt egy évben azonban már nyomozott a rendőség az ügyben, és most nagyon úgy tűnik, igazak a vádak. Azért csak egymilliárd dollár után nyomoznak az amerikaiak, mert csak azt a korrupt pénzmennyiséget vizsgálják, ami rajtuk mehetett át. 

Ne maradjon le semmiről!