Megvan, kik döntenek a magyar Oscar-nevezésről

2016.07.22. 15:05

Andy Vajna filmipari kormánybiztos kezdeményezésére megalakult a Magyarország hivatalos Oscar-nevezéséről döntő bizottság, amely szeptemberben dönt. Ön kire szavazna?

A testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró (a Liza, a rókatündér rendezője) vesz részt idén.

Andy Vajna, Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője és Vajna Tímea
Andy Vajna, Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője és Vajna Tímea
Fotó: missuniversehungary.hu

A jövőre 89. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2015. október 1. és 2016. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. A nevezett filmek közül aztán már az Amerikai Filmakadémia választja ki azt az öt alkotást, amely versenyezhet a díjért.

A bizottság az alábbi filmek közül választ majd egyet:

Veszettek
LogIn 
Anyám és más futóbolondok 
Új esély 
Az éjszakám a nappalod
Szerdai gyerek 
Hajnali láz
Gondolj rám 
A lovasíjász 
Az itt élő lelkek nagy része 
Zero
Hurok 
Tiszta szívvel 
Liliom ösvény 
Kút 
Ernelláék Farkaséknál

Az utóbbi kettőt csak szeptemberben mutatják majd be, a többit viszont már bárki láthatta - ön melyiket nevezné közülük Oscarra?

Melyik magyar filmet nevezné Oscar-díjra?