Boldogok a magyarok, mert övék Hollandia

mm holland 01
2016.07.23. 17:32

Bemutatjuk itt az Indexen a Menjek/Maradjak című dokumentumsorozat harmadik részét, ami a Hollandiában élő magyarokkal foglalkozik. A film nem kerül moziforgalmazásba, nem lesz tévében, pár elszórt fővárosi vetítésen kívül nem lehetett eddig sem, és ezután sem megnézni. De most itt az Indafilmen igen:

A holland epizódot a Hágában élő, média design-t tanuló Bogádi Csaba (Lonely Film) rendezte, aki mögött a Menjek/Maradjak-sorozatot jegyző SpeakEasy Project producerei állnak. Bogádival készült interjúnkat itt lehet elolvasni, ő mondta el ezt a filmről:

Engem nagyon érdekelt, hogy mi, akik kiköltözünk, mennyire vagyunk hatással a környezetünkre, hogyan képviseljük a kultúrát, amiből jövünk, és milyen magyarság-képet mutatunk a befogadó országnak vagy a többi magyarnak.

A holland epizód kifejezetten a Randstad régióra (Hága, Amszterdam, Rotterdam, Utrecht) koncentrál, megszólalói holland és magyar fiatalok, akik Európa egyik legjobb módú országában keresik a boldogulást és identitásukat. A hollandiai magyarok száma tízezres nagyságrendű, a film kapcsán kiterjedt kutatás készült róluk. A kutatás eredményéről itt az Indexen is írtunk, ahogy a film néhány szereplőjéről,  az Amszterdamban szabadulószobát grundoló magyarokról is .

A holland epizód  közösségi finanszírozássa l, és több cég – köztük az Index – segítségével valósult meg. A sorozat mögött álló SpeakEasy Project egyik alkotójával még az első két epizód után készítettünk egy interjút,  ezt itt lehet elolvasni .  

További Menjek/Maradjak-epizódok az Indexen:

Az egészen biztos, hogy a holland résszel nem ér véget a tematikus sorozat, egyelőre a Sweet Home munkacímen futó, hazaköltözés tematikájú rész finanszírozása biztosított, amelyre a csapat egy dokumentumfilm-pályázaton nyert pénzt, illetve, amelyet szintén az Index támogatásával készít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?