Boldogok a magyarok, mert övék Hollandia

mm holland 01
2016.07.23. 17:32

Bemutatjuk itt az Indexen a Menjek/Maradjak című dokumentumsorozat harmadik részét, ami a Hollandiában élő magyarokkal foglalkozik. A film nem kerül moziforgalmazásba, nem lesz tévében, pár elszórt fővárosi vetítésen kívül nem lehetett eddig sem, és ezután sem megnézni. De most itt az Indafilmen igen:

MENJEK/MARADJAK: A holland epizód

A holland epizódot a Hágában élő, média design-t tanuló Bogádi Csaba (Lonely Film) rendezte, aki mögött a Menjek/Maradjak-sorozatot jegyző SpeakEasy Project producerei állnak. Bogádival készült interjúnkat itt lehet elolvasni, ő mondta el ezt a filmről:

Engem nagyon érdekelt, hogy mi, akik kiköltözünk, mennyire vagyunk hatással a környezetünkre, hogyan képviseljük a kultúrát, amiből jövünk, és milyen magyarság-képet mutatunk a befogadó országnak vagy a többi magyarnak.

A holland epizód kifejezetten a Randstad régióra (Hága, Amszterdam, Rotterdam, Utrecht) koncentrál, megszólalói holland és magyar fiatalok, akik Európa egyik legjobb módú országában keresik a boldogulást és identitásukat. A hollandiai magyarok száma tízezres nagyságrendű, a film kapcsán kiterjedt kutatás készült róluk. A kutatás eredményéről itt az Indexen is írtunk, ahogy a film néhány szereplőjéről,  az Amszterdamban szabadulószobát grundoló magyarokról is .

A holland epizód  közösségi finanszírozássa l, és több cég – köztük az Index – segítségével valósult meg. A sorozat mögött álló SpeakEasy Project egyik alkotójával még az első két epizód után készítettünk egy interjút,  ezt itt lehet elolvasni .  

További Menjek/Maradjak-epizódok az Indexen:

Az egészen biztos, hogy a holland résszel nem ér véget a tematikus sorozat, egyelőre a Sweet Home munkacímen futó, hazaköltözés tematikájú rész finanszírozása biztosított, amelyre a csapat egy dokumentumfilm-pályázaton nyert pénzt, illetve, amelyet szintén az Index támogatásával készít.