Diák Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet

2016.08.02. 09:11

Huszonkét éve nem jelöltek magyar alkotást a díjra, amit korábban Robert Zemeckis és Spike Lee is megnyert.

Diák Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia Kis Hajni, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának másodéves vizsgafilmjét, a Szép alakot – jelentették be magyar idő szerint hétfőn késő este.

„Talán az összes általam látott idei Friss hús-film közül ez érintett meg a legjobban. Ennek pedig egyetlen oka van: Egyed Brigitta, aki a takarítót játssza. (…) Minden reménytelen szerelemben, még a legkilátástalanabbnak tűnőben is van egy pillanat, amikor úgy látszik, hogy mégis beteljesülhet. Pontosabban a reménytelenül szerelemes fél, akármilyen jól is látja a helyzetét, be tudja csapni magát egy pillanatra. Egyed Brigitta takarítónőjének is jut egy ilyen pillanat, hála egy elveszett mobiltelefonnak. Ezért a pillanatért és egy remek színésznő játékáért mindenképpen érdemes megnézni a Szép alakot” – írta kritikusunk, aki 10-ből 9 pontot adott a Friss Hús rövidfilmfesztiválon is bemutatott filmre. A Szép alak egy zárkózott takarítónőről szól, aki beleszeret egy menő diáklányba, és bár a szerelem nyilvánvalóan nem teljesülhet be, a két ember sorsa egy pillanatra végül mégis összefonódik.

A Szép alak az idegennyelvű filmek között versenyez

Az Amerikai Filmakadémia idén 1749 nevezés közül választotta ki azt a kategóriánként 7 alkotást, amelyről neves filmesekből álló zsűri dönt majd augusztusban. A Szép alak a legjobb idegennyelvű filmek között versenyez. Idén a kategória jelöltjei között kizárólag európai filmiskolák filmjei szerepelnek.

A „diák Oscar” (Student Academy Awards) az Oscar-díjról is döntő Amerikai Filmakadémia 1973 óta működő rendezvénye. A korábbi nyertesek között olyan neveket találni, mint Robert Zemeckis, Spike Lee, Trey Parker, John Lasseter, Jaco Van Dormael vagy Cary Fukunaga – ők mind vizsga- vagy diplomafilmjeikkel nyertek díjat, és aztán kezdtek sikeres nagyjátékfilmes karrierbe.

Az eddigi egyetlen magyar sikert 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt aratta, amikor megnyerte a Legjobb Idegennyelvű Filmnek járó diák Oscart, majd 1994-ben még volt egy magyar jelölt – azóta nem volt magyar alkotás a jelöltek között. 

A Student Academy Awards Weeket szeptember 18-24. között rendezik majd Los Angelesben; a rendezvény végén jelentik be a három nyertest (arany-, ezüst- és bronz-díjat adnak át).

A 17 perces Szép alak című kisjátékfilm itthon a Filmhéten debütált, majd a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon szerepelt, legközelebb pedig szeptember elején a BUSHO fesztiválon lesz majd látható.

Kis Hajni
Kis Hajni
Fotó: Színház- Filmművészeti Egyetem

Kis Hajni most fejezi be az egyetem BA-alapszakát, Miklauzic Bence és Salamon András osztályában. A Szép alak a rendező másodéves vizsgafilmje volt, de már elsőéves vizsgafilmjével, a 2. em. című dokumentumfilmjéért is öt díjat nyert, többek között a luxemburgi CinEast közönségdíját.

A Szép alak operatőre Nyoszoli Ákos, forgatókönyvírója Kis Hajni és Daoud Dániel, vágója Gorácz Vanda, hangmestere Stark Ervin, gyártásvezetője Farkas Ádám volt. A látványtervező Nyitrai Anna volt, míg a zenét a hangmérnök osztályba járó Pongor András szerezte.

Ne maradjon le semmiről!