Oscar-díjra jelölt író rázta gatyába a Zsivány egyest

2016.08.04. 10:04

Arról korábban mi is megemlékeztünk, hogy nem stimmel minden az idén decemberben mozikba kerülő Zsivány egyes – egy Csillagok háborúja történet című Star Wars-film körül. Az első, nyers változatot a Disney fejesei postafordultával visszadobták, és azt kérték a rendező Gareth Edwardstól, hogy legyen viccesebb, és hangulatában illeszkedjen a többi Star Wars-filmhez, ami egy előzményfilm esetében ugye nem is olyan nagy kérés.

rogue-one-new-image-31.png

Újabb jeleneteket kellett forgatni, a meglevőket pedig kiegészíteni, ami egyébként nem annyira hallatlan dolog, a legnagyobb blockbusterek forgatásánál ez ma már hovatovább a rendes ügymenet része (a Z világháború esetében például közel 30 millió dollárba kerültek a plusz jelenetek, és ezért maradtak ki a Budapesten heteken át forgatott zombimészárlások belőle), szóval nem kell még temetni a filmet. Annak fényében meg pláne nem, hogy amit eddig lehetett belőle látni, az kifejezetten pofásan néz ki.

A Hollywood Reporter szerint az újraforgatásokon dolgozó Tony Gilroy viszont sokkal mélyebben belemászott a filmbe, mint az általában történni szokott, és a végső változat vágását is ő felügyeli. Gilroy tapasztalt szakember, ő írta az Armageddont, a Bourne-filmeket, producerként pedig a House of Cards 26 részét felügyelte, szóval olyan név, akiben megbíznak Hollywoodban – ráadásul ő volt az, akit Gareth Edwards a legutóbbi Godzilla-film mellé is odavett, hogy segítsen rendet tenni neki a kaotikus forgatókönyvben. Jó, ez nem nagyon sikerült, de legalább ismerik egymást, és nem arról van szó, hogy a rendező nyakába ültettek valakit, akit a háta közepére sem kíván. 

Az 59 éves szakember végül öt héten át dolgozott a filmen, és most a vágást felügyeli, de Edwardsszal karöltve (legalábbis a Disney szerint). A forgatásról kiszivárgott infók szerint az együttműködés „baráti”, bár az nyilvánvaló, hogy Edwards Gilroy alárendeltje a struktúrában, amiből meg majd úgyis az lesz, hogy ha szar a film, elkezdik egymást kutyázni a Twitteren. A Zsivány egyes, ha valaki eddig elkerülte volna, arról a kommandós akcióról szól, aminek során a lázadók megszerzik a Halálcsillag tervrajzait.

Gilroynak nem új ez a kvázi rendezői szerep, 2002-ben Frank Marshall executive producernek segített a Bourne rejtély jeleneteinek újraforgatásában, amikor Marshall kihajította Doug Limant a film utómunkálatai mellől.

A Star Wars-franchise történetben eddig is akadt példa újraforgatott jelenetekre (Han vs. Greedo), A Birodalom visszavág forgatása napokkal hosszabb volt az előzetesen tervezettnél, és a költségvetést is sikerült túllépni (Lucas ki is rúgta Gary Kurtz producert), a Jedi visszatér rendezését pedig csak papíron bízták Richard Marquandra, hiszen Lucas szinte minden jelenetbe beleszólt.