Új történetmorzsák a következő Star Wars-filmből

026
2016.08.11. 07:01

A csütörtökön érkezik az új előzetes a Zsivány egyeshez, de még előtte kaptunk egy pár másodperces beharangozót, ami talán nem okoz túl nagy adrenalinfröccsöt, de a rendező elárult pár újdonságot a Jedik legféltettebb titkairól is, és a politikai és vallási áthallásokról.

A Star Wars-rajongók április 7-e, a Zsivány Egyes előző hivatalos, teljes értékű előzetese óta másra sem várnak, mint a nyolcadik Csillagok háborúja-film réges-rég beígért trailerére, amit a vártnál később mutat meg a Lucasfilmet bekebelező Disney. Az összeesküvés-elméletek hívei számára már ennyi is elég, hogy hatalmas problémákat és a vészcsengőhangot vizionáljanak, mindenesetre csütörtökön már tényleg nyilvánossá válik a következő előzetes. De a stúdió addig se szeretné, ha az emberek nem a Zsivány Egyesről beszélnének, úgyhogy még gyorsan kiadott egy beharangozót, amiben látható pár új képkocka a filmből.

Ennél azért valamivel izgalmasabb, hogy Gareth Edwards rendező elárult az Entertainment Weeklynek pár újdonságot a film történetéről. Azt eddig is tudtuk, hogy a Zsivány Egyes nem a "hivatalos" nyolcadik rész lesz, mivel kronológiailag az új trilógia utolsó része, A Sith-ek bosszúja után, és az elsőként bemutatott Egy új remény előtt játszódik, és arról szól, hogyan szerezték meg a lázadók a Halálcsillag tervrajzát.

Edwards most a film egy, eddig nem ismert helyszínéről beszélt, a Jedha nevű bolygóról, amely szent hely mindazok számára, akik hisznek az Erőben és a Jedikben.

"Az Erő olyan a Star Warsban, mint egy vallás, és amikor a történetünk elkezdődik, sokan közel állnak ahhoz, hogy elveszítsék a hitüket" - mondta Edwards. "Szerettünk volna egy olyan helyszínt, amely révén olyasmikről tudunk beszélni, mint a hited elvesztése, vagy a döntés a Birodalom, a gonoszság győzelme és a jóság uralma között. Mindez ebben a Jedha nevű bolygóban testesült meg."

Edwards elárulta azt is, hogy a helyszínnek szűk, vásári utcácskái, a homoksivatagok és az ottomán építészet által inspirált épületek miatt nyilvánvalóan van némi közel-keleti beütése, "de lehetne bárhol, ahol a messziről jött emberek összegyűlnek imádkozni vagy meditálni - Mekka, Jeruzsálem, Canterbury vagy Bodh Gaya. Egy hely, amely a zarándoklatok célpontja, és amely megszállt terület, mert a Birodalom elfoglalta".

Edwards az újságírói kérdésre nem akarta elárulni, ugyan miért küld a Birodalom katonákat egy szent földre, de annyit elmondott, "Van ott valami, ami egyaránt nagyon fontos a Jediknek és a birodalmiaknak is. Olyan dolog ez, amivel a való világban is könnyen tudunk kapcsolatot találni" - mondta a rendező.

Azt már korábban is pletykálták, hogy a filmben megjelenik egy hely, ahol a fénykardokat is működtető Kyber kristályokat termelik ki vagy bányásszák elő - alighanem ez lesz a Jedha bolygó. Az a bizonyos fontos nyersanyag, amelyet Edwards tulajdonképpen az olajhoz és az amiatt kirobbant háborúkhoz hasonlít, a Kyber lesz, amely valóban nemcsak a Jedik fegyverét, de alighanem a Halálcsillagot is működtetik.

Az pedig talán tényleg csak véletlen, hogy Szaúd-Arábiában, az olaj miatt Amerikával évtizedek óta különös viszonyban lévő országban, egyébként nem messze Mekkától, van egy hasonló nevű város, Dzsidda (Jiddah).

Ne maradjon le semmiről!