Még az idén forgatni kezd a VAN rendezője a középszerűségről

2016.08.15. 15:16

Reisz Gábor Rossz versek című filmjét Budapesten és Párizsban forgatják majd, és már keresi is a szereplőket.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője új filmjének 7,5 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a Filmalap. A Rossz versek címmel készülő film forgatása a tervek szerint az év végén kezdődik és jövő augusztusig tart, budapesti és párizsi helyszíneken.

A film főszereplője egy harmincas férfi lesz, aki "élete mélypontján úgy dönt, hogy nem a felejtés és a jövőbe nézés biztos továbblépését választja, hanem utazásra indul a gyerekkori és tinédzserkori emlékeibe." A film a jelenben játszódik ugyan, de a Merthner Tamás nevű főhős utazásai szubjektív képet mutatnak a 90-es, 2000-es évek Magyarországáról is. 

Egy jelenet a VAN-ból
Egy jelenet a VAN-ból

Reisz Gábor még tavaly Cannes-ban beszélt az Indexnek a filmről, melyet személyes történetként harangozott be, szerelemről, sportról és középszerűségről: "Én vízilabdáztam 10 évig, és nem voltam jó. És ezzel nem vagyok egyedül, mert gyakorlatilag 1000-ből 950 ember elég rossz. Én meg pont erről a 950-ről akarok filmet csinálni, nekik akarok filmet csinálni" - mondta akkor a rendező, hozzátéve, hogy "sokkal bonyolultabb film lesz, mint a VAN."

Utóbbi filmjét egyébként hatvanezernél is többen nézték meg a mozikban, úgy, hogy összesen 7 millió forintból készült, a mostani projekt viszont csak a gyártás előkészítésre kapott ugyanannyi pénzt.

A szereplőválogatás jelenleg is zajlik, az alkotók szeretettel várják a legfeljebb 5 perces bemutatkozó videókat a rosszversekcasting@gmail.com email címre.

A forgatókönyvet egyébként Reisz jegyzi, és a VAN alkotóival dolgozik itt is: a vágó Tálas Zsófia, az operatőrök Becsey Kristóf és Bálint Dániel lesznek, a sound designért Lukács Péter Benjámin felel, a VAN filmzenekar pedig már dolgozik is az új film zenéjén. A producer most is Berkes Júlia lesz, a filmet a Mundruczó Kornél és Petrányi Viktoria által alapított Proton Cinema gyártja.

Kapott egyébként támogatást a Filmalaptól egy elsőfilmes rendező, Csuja László is, akinek 62 millió forintot szavaztak meg a Virágvölgy című filmjére. A film forgatókönyvét a rendező és Nagy V. Gergő jegyzik, és Csuja László szerint "egy coming-of-age történettel keresztezett road movie lesz."

Ne maradjon le semmiről!