Három magyar a 21. század legjobb filmjei között

h
2016.08.23. 10:21

A BBC 36 országból kérdezett meg 177 kritikust, hogy szavazzák meg a 2000 óta készült száz legjobb filmet. A győztes a Mulholland Drive lett, a magyar rendezőket pedig Tarr Béla és Nemes Jeles László képviseli.

Azt, hogy ez miért pont 2016-ban jutott a BBC eszébe, nem magyarázzák meg különösebben, csak annyival, hogy tavaly a valaha volt legjobb amerikai filmekről készítettek hasonló felmérést, és akkor csak hat olyan film került a top 100-ba, amely 2000 óta készült. Ennyivel rosszabbak lennének a mai filmek? - teszik fel a kérdést, és meg is válaszolják gyorsan, hogy dehogy, tessék megnézni ezt a listát.

A 177 megkérdezett kritikusról csak annyit tudni, hogy minden földrész képviselteti magát köztük, és mielőtt bárki belekötne, hogy a BBC-nél miért 2000-től számítják a 20. századot, és nem 2001-től, azt azzal indokolják, hogy 2000 fordulópont volt a filmtörténetben, annyi ázsiai filmklasszikussal, amennyit korábban nem látott a világ.

És akkor maga a lista: vélhetően sokan nem értik, miért a teljes zagyvaság Mulholland Drive lett a győztes - talán azért, mert mégis ez volt David Lynch utolsó nagy filmje. A második mindjárt egy ázsiai film lett 2000-ből (Wong Kar-wai és a Szerelemre hangolva), a harmadik pedig a Vérző olaj (Paul Thomas Anderson).

Az első tízben összesen négy ázsiai film is szerepel, de ott vannak a Coen fivérek és Michel Gondry is:

1. Mulholland Drive (David Lynch)
2. Szerelemre hangolva (Wong Kar-wai)
3. Vérző olaj (Paul Thomas Anderson)
4. Chihiro Szellemországban (Mijazaki Hajao)
5. Sráckor (Richard Linklater)
6. Egy makulátlan elme örök ragyogása (Michel Gondry)
7. Az élet fája (Terrence Malick)
8. Családi kötelékek (Edward Yang)
9. Nader és Simin - Egy elválás története (Asghar Farhadi)
10. Nem vénnek való vidék (Joel és Ethan Coen)

Vannak a lista további részében azért nagy közönségfilmek is (Mad Max, A sötét lovag, Eredet stb.), európai sikerfilmek (A mások élete, Amélie csodálatos élete, Beszélj hozzá stb.), és persze Pixar-filmek is (WALL-E, Némó nyomában, Ratatouille).

No meg három olyan is, amelyet magyar rendező jegyez: Nemes Jeles László és a Saul fia a 34., míg Tarr Béla két munkája is szerepel a listán (a Werckmeister harmóniák az 56., A torinói ló a 63.).

A teljes százas listát  itt lehet végigböngészni .

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!