Meztelen képeket loptak a Szellemirtók sztárjáról, nyomoz a belügy

2016.08.26. 15:15

Mikor a Sony stúdió vezetői 2014-ben úgy döntöttek, hogy csupa női főszereplővel megrendelik a Szellemirtók remake-jét , valószínűleg fogalmuk sem volt róla, hogy milyen társadalmi feszültségekre tapintanak rá. Az internet nőgyűlölő része nem tudta elfogadni még a gondolatot sem, hogy a nők esetleg ugyanúgy képesek hülye kezeslábasban meg fura szemüvegben szellemekre vadászni, mint a férfiak. Nyilván az elkészült film minősége (szórakoztató lett!) senkit sem érdekelt, a lényeg a társadalmi berögződéseken van.

Már az előzetes elképesztő haragot gerjesztett maga körül, a film pedig a mozipénztáraknál nem tudta visszatermelni a tetemes költségeit, de ez mind semmi ahhoz, amit a film egyik főszereplőjének, Leslie Jones-nak kellett átélnie.

A fekete komikus ellen, aki az új Szellemirtókban szereplő Kristen Wiighez és  Kate McKinnonhoz hasonlóan szintén a Staurday Night Live című amerikai szkeccsműsornak köszönheti ismertségét, szinte online hadjáratot indítottak. Először még csak a Twitterén gyűltek egymás után a durvábbnál durvább beszólások és fenyegetések, majd néhány nappal ezelőtt feltörték a személyes oldalát.

Az internetes bűnözők ezzel hozzáfértek meztelen fotókhoz is, de ami ennél is durvább következményekkel járhat, hogy a jogosítványáról és az útleveléről hoztak nyilvánosságra képeket.

Ezeket felhasználva könnyen egyéb bűncselekményekbe is belekeverhetik az ártatlan színésznőt.

Leslie Jones az új Szellemirtók film mellett még azzal szerepelt az amerikai médiában, hogy az olimpiai játékokat közvetítő NBC csatorna kihívta a helyszínre a színésznőt azok után, hogy a legkülönbözőbb sportágakat nézte és ezekről be is számolt a twitterén. A vicces videók olyan népszerűek lettek, hogy az NBC is meglátta ebben a lehetőséget. Lelkesedése azonban nem mindenkit nyűgözött le és úgy tűnik ez újabb olaj volt a tűzre.

Az ügy jelenleg ott tart, hogy a belbiztonsági hivatal nyomozást indított az internetes támadás ügyében és az első információk alapján valószínűleg nem az Egyesült Államok területéről törték fel az oldalt. Hillary Clinton amerikai elnökjelölt személyesen üzenet a színésznőnek Twitter csatornáján, ahol azt írta, hogy senki nem érdemli meg, hogy ez történjen vele, de legkevésbé egy olyan ember, aki ennyi örömet hoz mások életébe. Ezzel szemben Donald Trump az elsők között volt annak idején, aki kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy női főszereplőkkel dolgozzák fel a Szellemirtókat. 

#IndianaJones and #Ghostbusters- what's wrong??? #TrumpVlog

A video posted by Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Vasárnap lesz Martin Luther King ikonikus, "I have a dream" beszédének az 53. évfordulója és az esetről beszámoló amerikai médiumok nem felejtették el megjegyezni, hogy hiába telt el több, mint egy fél évtized, sajnos a szövegben megfogalmazott célok még mindig inkább álomszerűek, mintsem az amerikai mindennapok részei.

Ne maradjon le semmiről!