Jackie Chan tiszteletbeli Oscart-díjat kap

2016.09.02. 09:04

Jackie Chan, a vágó Anne V. Coates, a castingigazgató Lynn Stalmaster és a dokumentumfilmes Frederick Wiseman kiemelkedő szakmai pályafutását ismeri el idén életműdíjával az amerikai filmakadémia. A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 12-én adják át Hollywoodban a díjazottaknak az amerikai filmakadémia 8. Kormányzói Díjátadó ceremóniáján.

Jackie Chan nyolcévesen debütált a filmvásznon. Gyermekkorában a Pekingi Operában képezték, majd sikeres nemzetközi filmes karriert futott be. Szülőhelyén, Hongkongban több mint 30 harcművészeti filmben szerepelt, ezek egy részét forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként is jegyezte. Elképesztő tornamutatványaival, izgalmas kaszkadőrjeleneteivel megfogta a közönséget. Nagy sikert aratott a Balhé Bronxban című akciófilmmel, a Csúcsformában-sorozattal, a 80 nap alatt a Föld körül című kalandfilmmel vagy A karate kölyökkel. Legutóbb a Skiptrace című akcióvígjátékát mutatták be Kínában.

A brit Anne V. Coates féltucatnyi filmben szerzett tapasztalat után lett David Lean Arábiai Lawrence című klasszikusának vágója, amellyel első Oscar-díját is elnyerte. Dolgozott Sidney Lumet Gyilkosság az Orient expresszen, Richard Attenborough Chaplin és Steven Soderbergh Erin Brockovich - Zűrös természet című alkotásán. A Becket, az Elefántember, a Célkeresztben és a Mint a kámfor című filmek vágásáért Oscar-jelölést kapott.

A nebraskai színész, Lynn Stalmaster az ötvenes évek közepe óta dolgozik szereplőválogató igazgatóként. Az elmúlt 50 évben több mint 200 filmhez - köztük a Hegedűs a háztetőn, az Aranyoskám vagy a Harold és Maude című produkciókhoz - keresett tehetséges színészeket. T

A massachusettsi Cambridge-ből származó Frederick Wiseman 1967 óta szinte minden évben készített egy dokumentumfilmet. Munkáira a megfigyelő dokumentarizmus a jellemző. Alkotóként azt hangsúlyozza, hogy a kíváncsiság hajtja. Legutóbbi filmje, az In Jackson Heights a New York-i Queens negyedben élő, és Amerika kulturálisan egyik legsokszínűbbnek tekintett közösségéről szól. Két éve Velencében Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki.

A tiszteletbeli Oscar-díjjal a kiemelkedő munkásságú filmes alkotók életművét ismeri el az amerikai filmakadémia.