Tíz film, amit ősszel látni kell

2016.09.03. 17:58 Módosítva: 2016.09.04. 22:18
Csalódást csalódás követett idén nyáron, hiába vártuk az új Star Treket, az új Bourne-filmet vagy az új Szellemirtókat női főszereplőkkel, egyik sem hagyott mély nyomot bennünk. És akkor még nem is beszéltünk a reménytelenül elszúrt Suicide Squadról. De szerencsére itt az ősz, ami filmes szempontból mindig jó időszak: kevés CGI, sok krimi és érzelem. Összeszedtünk tíz filmet, amit szerintünk nem lehet kihagyni. Ön melyiket várja a legjobban? Szavazzon a kedvencére!

Sully - Csoda a Hudson folyón (szeptember 8.)

Lehet, hogy a Sully (a magyar címet nem vagyok hajlandó még egyszer leírni) nem lesz kiemelkedő remekmű, de arra, hogy ne legyen jó film, szinte semmi esély. Adott egy kiváló rendező, Clint Eastwood, aki bőven 80 felett is több mint vállalható filmeket készít. Egy filmsztár, Tom Hanks, akinek elhiszünk bármit, és egy szuper sztori. A mai napig mindenki emlékszik arra, amikor 2009-ben Chesley Sullenberger kapitány letett egy utasszállítót a Hudson folyóra, miután a gép mindkét hajtóműve leállt.155 ember életét mentette meg, hősként ünnepelték, a folyón landoló gép képei bejárták a világot. Azt már kevesebben tudják, hogy a repülésügyi vizsgálat több szakmai hibát talált, a kapitány pedig nyugdíjba kényszerült. A Sully erről is szól, így simán több lehet, mint egy repülős hőstörténet.

008
Fotó: outnow.ch

Megnézem a repülős drámát

Sully - Csoda a Hudson folyón (2016) hivatalos magyar feliratos előzetes

Snowden (szeptember 16.)

Az előzetesek aggasztóan patetikusra sikerültek, de ettől még a Snowden az ősz egyik legizgalmasabb premierje. A rendező Oliver Stone, aki nyúlt már nagyon mellé (például szegény Nagy Sándor történetével), de mégiscsak ő csinálta A szakaszt, a Tőzsdecápákat meg a JFK-t. A történet itt is ismerős: az egykori NSA- és CIA-alkalmazott, Edward Snowden három éve hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat, emiatt menekülnie kellett az Egyesült Államokból, végül Oroszországban kapott menedéket. Stone hiperkritikus Amerikával szemben, szóval meglepne, ha Snowden nem hős, hanem áruló lenne a filmben. De ki tudja, talán reménykedhetünk egy összetettebb történetben is. Snowdent Joseph Gordon-Levitt alakítja, a filmben játszik még Nicolas Cage, Shailene Woodley, Zachary Quinto, Tom Wilkinson és Rhys Ifans is. És fontos szerep jut egy Rubik-kockának.

Bridget Jones babát vár (szeptember 16.)

Bridget Jonesról felesleges vitát nyitni, akik utálják a világ leghíresebb szinglijét, nyilván a mozi közelébe sem mennek, akik meg szeretik, azok akkor is megnéznék, ha Reneé Zellwegert már a saját anyja sem ismerné fel az új arca miatt. Üzleti szempontból érthető, de kicsit mégis szomorú, hogy ez a film nem a harmadik Bridget Jones-könyv történetét dolgozza fel, hanem annak előzményeit. A harmadik könyv, vagyis annak alaphelyzete talán túl sötét lett volna egy vígjátékhoz, vagy csak Marc Darcyt nem akarták nélkülözni, nem tudom. Mindenesetre Bridget terhes, de azt nem tudja, hogy ki a gyerek apja. Lehet, hogy Darcy az, de lehet az új pasi, Jack (Patrick Dempsey) is. Sajnos a korábbi filmek legviccesebb szereplője, Daniel nem tér vissza, az őt játszó Hugh Grant szerette a harmadik regényt is, de nem találta elég jónak a forgatókönyvet.

Lássuk, hogy milyen bridget terhesen!

Bridget Jones babát vár (2016) előzetes
 

Kút (szeptember 22.)

Gigor Attila hét évvel első, nagy sikerű filmje, A nyomozó után forgathatta le a Kút című mozit. Persze közben is dolgozott, többek között ő írta és rendezte az HBO Terápia című sorozatát. A Kút főszereplője négy nyugatra tartó magyar prostituált, de a témája nem a szexmunka. A nyomozóhoz hasonlóan ez is titkokkal teli bűnügyi film lesz, amiben a benzinkúton ragadt prostituáltak mellett az ott dolgozó öreg alkoholista, és annak rég nem látott fia is rejteget valamit. Gigor Attila még nem okozott csalódást, így joggal reménykedhetünk, hogy A kút is olyan meglepő és izgalmas lesz, mint A nyomozó, és olyan mély, mint amilyen a Terápia volt. A főszereplők Kurta Niké, Trokán Nóra, Pokorny Lia, Irma Milovic, Kovács Zsolt, Jankovics Péter, László Zsolt, Horváth Csaba és Udvaros Dorottya lesznek.

Ernelláék Farkaséknál (szeptember 29.)

"Európai színvonalú, fontos és szórakoztató, stílusos és elgondolkodtató film" - írtuk a Karlovy Varyban tartott premier idején Hajdu Szabolcs szinte nulla költségvetésből készült filmjéről, amiben egy fillér állami pénz sincsen. Hajdu nemcsak írta és rendezte a filmet, de a főszerepet is ő játssza, a további szerepekben a felesége és két gyereke látható, a forgatás helyszíne pedig a saját lakásuk volt. Megnyerték vele a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt, Hajdu Szabolcs pedig a legjobb színész díját is megkapta. A történet szerint egy családhoz az éjszaka közepén becsöngetnek a rokonok: Skóciából térnek haza, mert nem egészen úgy sikerült a kivándorlás, ahogy elképzelték. Farkasék befogadják Ernelláékat, de a kényszerű együttélés mindenkinek egyformán nehéz. Akik látták mind azt mondják, hogy ebben a filmben tényleg magunkra ismerhetünk.

879117 33

így élnek ernelláék

Előzetes/Trailer: Ernelláék Farkaséknál / It's Not the Time of My Life
 

Toni Erdmann (szeptember 29.)

Cannesi tudósítónk úgy érezte a Toni Erdmann vetítése után, hogy kitépték a szívét, de egyáltalán nem bánta. Ezzel nem volt egyedül: a sajtóvetítésen többször beletapsoltak a filmbe, a fesztiválon mindenki arról beszélt, hogy a német versenyfilm nyeri majd az Arany Pálmát. Aztán valami egészen érthetetlen oknál fogva a zsűri (köztük a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László) úgy döntött, hogy ez a film nem nyer semmit. Ettől függetlenül szerintünk az ősz legjobb filmje lesz, ami egyszerre vicces és torokszorító, és amit nem lehet csak úgy elfelejteni a moziból kilépve. A sztori röviden annyi, hogy egy férfi úgy dönt, hogy meglátogatja Bukarestben dolgozó lányát, hogy valamennyire rendezze vele a viszonyát. Aztán minden egészen másként alakult, mint ahogyan ők ketten azt bármikor is képzelték volna.

ezt a filmet imádták a kritikusok

Toni Erdmann (2016) feliratos előzetes
 

Mélytengeri pokol (szeptember 29.)

Egy újabb megtörtént eseményeken alapuló film, ami a Deepwater Horizon olajfúrótorony 2010-es katasztrófáját dolgozza fel. Az olajfúrón történt robbanás során tizenegyen haltak meg. A következő három hónapban több mint 750 millió liter olaj jutott a Golf-öbölbe, hatalmas természeti károkat, több ezer állat halálát okozva. A robbanást az okozta, hogy túl mélyre fúrtak, ráadásul a kútfúró építésekor kihagytak egy drága szelepet. A Mélytengeri pokol rendezője Peter Berg, akinek többek között A túlélőt köszönhetjük, így valószínű, hogy a film nem a környezeti károkra, hanem a munkások hősiességére koncentrál majd. Ismert nevekből nem lesz hiány, a főbb szerepekben Mark Wahlberg, Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich és Gina Rodriguez.

Megnézem az olajfúró hőseit

Mélytengeri pokol (2016) előzetes
 

A lány a vonaton (október 6.)

A lány a vonatontól mindenki azt várja, hogy megismétli a Holtodiglan sikerét. Párhuzam van elég: ez 2015 nagy könyvsikere volt (a KönyvesBlog itt írt róla). Tavaly 13 héten át, 2016 januárjában aztán még kétszer vezette a The New York Times bestsellerlistáját. Az írója Paula Hawkins, egykori újságíró, akinek ez az első regénye. A főszereplő itt is egy nem túl szimpatikus nő, aki inni kezd, mert a férje elhagyta. Mivel alkoholista, nem túl megbízható tanú, pedig ő az egyetlen, aki kiszúrt valamit egy vonaton ülve az egyik lakás ablakában. A filmváltozat felvet pár kérdést, például, hogy a gyönyörű Emily Bluntból hogy lesz szürke arcú, elgyötört alkesz, vagy hogy a könyv végtelen depresszióját és ellenszenves karaktereit mennyire lúgozzák ki. De az esély még így is simán megvan egy jó krimire.

A lány a vonaton előzetese

A lány a vonaton előzetes
 

Jack Reacher: Nincs visszaút (október 20.)

Az első Jack Reacher-film megjelenése előtt a regényfolyamot író Lee Child rajongói őrjöngtek, amiért Cruise kapta a szerepet. Szerintük a sztár alkatilag alkalmatlan a drabális állat Reacher eljátszására. A bevételi adatok viszont Cruise-t igazolták, az alig 60 millió dollárból készült akciófilm közel 300 milliót hozott. Lehet, hogy azért, mert senki nem várt tőle semmit, de a kritikusok is szerették a film szikár világát, így jöhetett a folytatás. Az új részben Reacher visszatér régi bázisára Virginiába, hogy a korábbi katonai felettesével találkozzon, de nem találja sehol. Viszont ha már ott van, akkor meggyanúsítják egy 20 évvel korábban elkövetett gyilkossággal. Ha sikerül valamit megőrizni az első film öniróniájából és humorából, akkor a folytatás is jó lehet.

ilyen lett a második jack reacher

Jack Reacher: Nincs visszaút (2016) magyar nyelvű előzetes
 

A könyvelő (október 27.)

Két Batman között szegény Ben Affleck akart egy normális filmet is, így elvállalta A könyvelő főszerepét. Ebben egy Christian Wolff nevű magányos, autisztikus könyvelőt alakít, aki maffiózóknak segít tisztára mosni a pénzüket. Amikor nyomozni kezdnek utána (ráadásul nem más, mint J.K. Simmons), elvállal egy legális munkát egy robotokat fejlesztő cégnél. Csakhogy új kollégája (Anna Kendrick) felfedezi, hogy itt sincs minden rendben, a cégénél hatalmas összegek tűntek el. Affleck állítólag nagyon kiakadt a Batman Superman ellen fogadtatásán, és az sem vigasztalta, hogy az ő alakítását kevésbé húzták le, mint a film egészét. Most a Holtodiglanhoz hasonló, összetettebb szerepben bizonyíthatja, hogy tud mást is, csak a denevérjelmez jobban fizet.

ben affleck mint a számok mágusa

A könyvelő (2016) magyar szinkronos előzetes #1
 

És ön melyik filmet várja legjobban az ősszel?

Ne maradjon le semmiről!