Nem kért bocsánatot a nemi erőszakkal vádolt rendező

2016.09.12. 15:38

A The Birth of a Nation című Oscar-várományos film főszereplő-rendezője, Nate Parker a botrány kirobbanása óta először állt a sajtó elé, de kitért az ügyét firtató kérdések elől.

Parker filmjét az év elején mutatták be a Sundance filmfesztiválon, és azóta folyamatosan ünnepelték, egészen nyárig, amikor a sajtó tudomást szerzett a rendező  és a film társírója, McGianni Celestin tizenhét évvel ezelőtti nemi erőszak-ügyéről, majd arról is, hogy az őket erőszakkal vádoló nő később öngyilkos lett. Parkert ugyan felmentették a vád alól, de az ügyet nagyban befolyásolta, hogy tehetséges birkózóként elnézőbben viszonyultak hozzá, valamint a nemi erőszakhoz is másként viszonyultak a bíróságok az ezredforduló idején, mint most.

Az ügyet itt mutattuk be részletesebben, és azóta megszólalt a film egyik szereplője, Gabrielle Union is, akit évekkel ezelőtt megerőszakoltak, és aki egészen eddig a filmig visszautasított minden, nemi erőszakkal kapcsolatos szerepet. Union aztán a Los Angeles Timesban írt egy cikket arról, hogy a mostani ügy talán segít abban, hogy párbeszéd kezdődjön a kölcsönös beleegyezés fontosságáról a szexben.

Most hétvégén Nate Parker először állt ki a nyilvánosság elé, amikor a torontói filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatót, ahol a várakozásoknak megfelelően nemcsak a filmről kérdezték, de a rendező kitért ezek elől a kérdések elől.

Először a New York Times újságírója kérdezte meg, miért nem kért bocsánatot az áldozatától, és hogy tervezi-e, mire Parker csak annyit válaszolt: "Már foglalkoztam ezzel a témával, és egész biztos fogok is még a jövőben, de más fórumokon. Most a film miatt vagyunk itt, többen is ülünk a pódiumon, mert a film nem az enyém, nem csak hozzám tartozik, úgyhogy semmiképpen sem szeretném, hogy az én magánéletemmel foglalkozzunk most."

Ugyanezt mondta a film egyik szereplője, Penelope Ann Miller is, aki szerint ez nem Nate Parker sztorija, hanem az 1831-es rabszolgafelkelést vezető Nat Turneré, akiről a film is szól. 

A filmet a tervek szerint október 7-én mutatják be az amerikai mozik, úgyhogy a következő hetekben az alkotók kénytelenek lesznek több médiaszereplést is vállalni, a téma pedig egész biztosan elő fog jönni többször is.

Ne maradjon le semmiről!