Filmes díjat neveznek el Zsigmond Vilmosról

2016.09.16. 11:00

Két Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos és Haskell Wexler nevét fogja viselni idén az amerikai operatőrök társasága (ASC) diákoknak szánt elismerése, amelyeket minden évben átkeresztelnek a testület egy-egy volt tagjára emlékezve, írja az MTI.

"A filmszakos diákok évek óta tanulmányozzák Vilmos lenyűgöző képeit, és ez még hosszú ideig így is marad a jövőben. A művész mindig is bőkezűen bánt az idejével, folyamatosan megosztotta tapasztalatait a világ különböző pontjairól származó feltörekvő filmkészítőkkel és diákokkal. Óriási hatással volt erre a művészeti ágra, mind a saját, mind a szárnyai alatt nevelkedett alkotók munkáin keresztül" - méltatta a néhai magyar operatőrt Kees van Oostrum, az ASC elnöke. 

Az idén januárban, 86. évesen meghalt Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az amerikai filmakadémiától az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az ASC életműdíját. Nevéhez fűződik továbbá A szarvasvadász című, szintén Oscar-jelölt klasszikus. Zsigmond Vilmos 1962-ben kapott amerikai állampolgárságot.  Idén az ő nevét fogja viselni az ASC Student Heritage Award elnevezésű kitüntetése - írta a Hollywood Reporter portál.

A tavaly decemberben, 93 éves korában meghalt Haskell Wexler a Nem félünk a farkastól (1966) és a Dicsőségre ítélve (1976) című filmek fényképezésért kapott Oscar-díjat. A '60-as, '70-es évek filmművészetének újító szellemiségéről ismert meghatározó alakja ugyancsak megkapta az ASC életműdíját. Wexler nevét fogja viselni idén a testület Student Documentary Award elnevezésű kitüntetése.