Géppisztollyal támad a magyar Jézus-film

2016.09.16. 16:26

Amiben talán egy kicsit sokszor hangzik el a zsidó szó.

A napokban tartják az Ernelláék Farkaséknál és a Kút című magyar filmek bemutatóját, de most a semmiből feltűnt még egy hazai játékfilm: október 27-én kezdik vetíteni a P. S. O. - Apám nevében című, a bemutatkozó sajtóközlemény szerint "a Vatikánt is megjárt" produkciót. A film témája némiképp szokatlan a hazai filmes piacon: Jézus Krisztusról szól ugyanis.

Bár a film trailere alapján úgy tűnik, a főszereplő inkább Júdás lesz, akit Kálloy Molnár Péter játszik, aki utánozhatatlan hangon és arckifejezéssel tudja azt mondani, "A nevem Júdás, harmincöt éves vagyok. Zsidó." Az előzetesben egyébként kicsit aggasztó, mekkora hangsúlyt kapott, hogy Jézust a zsidók ölették meg; ilyesmivel már nagyobb sztár, Mel Gibson is kihúzta a gyufát a Passió idején, talán nem véletlenül.

A filmnek egyébként érdekes az alapötlete: mai korba átültetve mutatja be Júdás és Jézus történetét, azon gondolkodva, hogyan is nézne ki egy ilyen eseménysorozat a hírtévék, a közösségi média és az állig felfegyverzett kommandós osztagok korában. "Római rendfenntartók léptek közbe, amikor zsidó fiatalok egy csoportja kukákat kezdett el gyújtogatni. Az összetűzés a Názáreti Jézus néven ismert férfi szónoklatához köthető" - olvassa be például a hírt egy riporter a fiktív JCH (Jewish Channel?) breaking news-műsorában. "A szenvedéstörténet politikai vonulatait górcső alá véve komoly kritikákat fogalmaz meg a jelen társadalmáról is", olvasható a filmről a közleményben.

A film rendezője, Roczó-Nagy Zoltán azt mondta, "A tesztvetítések során nagyon sok érzelmi impulzus érkezett visszajelzésként a nézőktől, mindenkit megérintett valamilyen formában. Elismerő tapsot, megbotránkozást de leginkább döbbent csendet kaptunk a vetítések után. A visszajelzések legnagyobb része arról szólt, hogy a nézőknek fel kell dolgozniuk a látottakat." A dokumentumfilm-rendezőként és a Budaörs Rádió ügyvezető igazgatójaként ismert Roczó-Nagy szerint ez a legnagyobb bók, amit kaphatott a filmmel kapcsolatban.

A rendező a film történetének kitalálásáról korábban azt mondta az Evangélikus.hu-nak: "Ferenc pápa egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy »szükségünk van farmernadrágos és tornacipős szentekre«. Sokat beszélgettünk arról, hogy ha ma jönne közénk Jézus, akkor mi történne. Vajon mennyire tűnne el ebben a nihilben, ami ma van? Az kezdett el foglalkoztatni, hogy a jelen díszletvilágában jelenítsük meg a passiótörténetet, mégpedig úgy, hogy közben az evangéliumhoz hűek maradjunk."

Ahogy a közlemény fogalmaz, a produkciót magyarországi filmterjesztők "nem vállalták fel", így a gyártó Hunicom Stúdió saját terjesztésben mutatja be a filmet. Hogy melyik mozikban lehet majd megnézni, az egyelőre még kérdéses, de az már most leszögezték a készítők, hogy kevés előadásra kell készülni, úgyhogy akit érdekel az Apám nevében, annak résen kell lennie. Addig is lehet Kálloy Molnár Péterrel melegíteni: 

Ne maradjon le semmiről!