Toni Erdmann már a Szemrevalón kitépi a szívünket

2016.09.21. 17:22

Az idei Szemrevalón a filmek több mint felét, egész pontosan tíz filmet, női rendező jegyez, itt lehet majd Budapesten először megnézni például Maren Ade filmjét, a Toni Erdmannt, amit a cannes-i filmfesztiválon annyira szerettek a nézők, hogy a vetítésen többször is beletapsoltak a háromórás filmbe.

A Szemrevaló filmfesztiválon a német nyelvterület új filmjeinek legjavával lehet közelebbről megismerkedni, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Tudósítónk a film után csak annyit írt, hogy úgy érezte magát, mintha kitépték volna a szívét, de ezt egyáltalán nem bánta, mert közben hasfájósra is nevette magát, úgyhogy a Toni Erdmannt mi is gyorsan beválogattuk az idei ősz legjobban várt filmjei közé, Németország pedig idén ezt nevezte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

Toni Erdmann (2016) feliratos előzetes

"A Toni Erdmann éppen azért őrjített meg mindenkit Cannes-ban, mert egyszerre nagyon szomorú és felkavaró, és közben észvesztően életvidám és szertelen" – jelentettük Cannes-ból. A filmet ugyan vetítették már a miskolci Cinefesten, de most először lehet majd megnézni Budapesten. Sőt, hétfő este az Indexnek is lesz egy vetítése a filmből, amire jegyeket is játszunk ki, itt

A Szemrevalón szintén látható lesz a 24 hét, ami az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt. Anne Zohr Berrached mozijában egy kismama a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros, ráadásul súlyos szívelégtelenségben is szenved. A 24 hét forgatókönyvírója, Carl Gerber ráadásul a Szemrevaló egyik meghívott vendége lesz, ahogy az osztrák Mirjam Unger, a Szállj, cserebogár! rendezőnője is. Az 1945-ben játszódó film egy kilencéves, bécsi kislány szemszögéből mutatja be a szovjet megszállás időszakát.

A Szemrevalón látni lehet még többek között Mara Eibl-Eibesfeldt Pókhálóház című filmjét, Therese von Eltz munkáját, a 4 királyokat, valamint Nicolette Krebitz Vadját, amelynek főhőse egy farkassal együtt él egy lakótelepi lakásban. A Stefan Zweig – Búcsú Európától az emigrációba kényszerült, majd öngyilkosságba menekült író életének utolsó éveit mutatja be, Ausztria pedig idén Maria Schrader filmjét nevezi az Oscar-díjra.

A Szemrevalót szeptember 22-től október elsejéig tartják majd a budapesti Művész moziban, de egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsen is lesz Szemrevaló. A Művészben összesen 18 filmet vetítenek majd öt tematikus blokkban, a részletes programról a mozi honlapján lehet tájékozódni.

Ne maradjon le semmiről!