A Csillagok háborúja egy fontos részét a tervező bénasága okozta

2016.09.30. 15:40

Egy látványtervező lusta volt kijavítani egy hibáját, úgyhogy inkább eredeti ötletként adta elő George Lucasnak. Bejött.

A már 84 éves Colin Cantwell a Lucasfilm látvány- és űrhajótervezőjeként dolgozott még a projekt hőskorában, amikor a Csillagok háborúja még „The Star Wars” névre hallgatott (végül a névelő nélkül vonult be a történelembe). Őt bízta meg George Lucas a Halálcsillag megtervezésével is; eközben vétett egy azóta legendássá vált hibát a tervező, aki a Reddit chatszobájában beszélt a múltjáról a Cnet beszámolója szerint.

Nem terveztem, hogy a Halálcsillag közepén legyen egy árok, de ahogyan az öntőformával dolgoztam, észrevettem, hogy a két félgömb találkozásánál besüppedt az anyag. Legalább egy heti munka lett volna kijavítani és kitölteni ezt a rést. Úgyhogy, hogy megspóroljam magamnak a munkát, odamentem George-hoz, és azt javasoltam neki, legyen egy árok a Halálcsillagon. Annyira tetszett neki az ötlet, hogy végül ebből lett a Csillagok Háborúja egyik legemlékezetesebb pillanata

– írta a tervező.

És valóban nehéz ma elképzelni enélkül az árok nélkül a történetet, hiszen végül a mesterséges bolygót nem csak ez az úgynevezett Equatorial Trench szeli keresztül, hanem Lucas két másik árkot is tervez(tet)ett Halálcsillagra. A bolygó „északi sarkjához” közeli, a Star Wars-univerzumban Meridian Trench-nek vagy Polar Trench-nek nevezett árokhoz kötődik a filmsorozat talán legtöbbet emlegetett jelenete, a Trench Run, amelyre még külön számítógépes játék is épül, mivel ez jelentette aztán a filmben a bolygó gyenge pontját. Ebbe repült bele Luke Skywalker, és így tudták elpusztítani a lázadók a Halálcsillagot.

Death Star Assault - A New Hope

Egyébként a film másik ikonikus pontjának megalkotása is egy véletlenhez kötődik: az X-szárnyú vadászgépeket is Cantwell alkotta meg, mégpedig egy kocsmában üldögélve. Kellett terveznie valamilyen extravagáns, de azért a sztoriba jól illeszkedő űrjárművet, amihez végül a kocsmai dartstáblába berepülő egyik nyíl „tolla” szolgált számára ihletül.

A Halálcsillag egyébként a következő Csillagok-háborúja filmben is komoly szerephez jut: A Zsivány Egyes című, nyolcadik film arról fog szólni, hogyan sikerült megszereznie a lázadóknak a bolygó tervrajzait.

Ne maradjon le semmiről!