Moziba kerülés után cenzúráztak egy magyar filmet

2016.09.30. 08:45

Utólag vágták meg Gigor Attila múlt héten mozikba került, Kút című filmjét, számolt be a Népszabadság. Az ügy azért érdekes, mert Magyarországon még sohasem fordult elő korábban, hogy egy már mozikban futó filmet utólag vágtak volna meg és cserélték le a kópiáit egy közszereplő miatt. A lap tudósításából nem derül ki egyértelműen, hogy mi történt, mert az érintett felek egyike sem kommentálta a hírt. Az biztos, hogy kikerült a filmből az a néhány kocka, amiben a Hír TV Páholy című műsorából látható egy részlet, amiben Kálomista Gábor producer szerepel.

A lap megkereste Kálomistát, aki azt mondta, nem kíván belefolyni az ügybe. Szintén megkeresték a film producerét, Pusztai Ferencet, aki elismerte, hogy maga szedte ki a filmből az ominózus jelenetet, de az ügy bővebb hátteréről nem kívánt beszélni. A lap arról is ír, hogy mivel egy Hír TV-s műsorrészlet volt látható a filmben, így Kálomista egyébként sem tehetett volna lépéseket, mert a műsor jogaival a televíziócsatorna rendelkezik, így az ő szavuk a döntő.

A kópiacseréket a film forgalmazója, a Vertigo Media intézte, de ők sem reagáltak érdemben a Népszabadság megkeresésére. A Kút 315 millió forintos állami támogatást is kapott, de a Magyar Nemzeti Filmalap nem foglalkozik a finanszírozott filmek utóéletével.

Az Index úgy tudja, itt nem volt vége a történetnek: Kálomista cégénél a dolgok furcsa egybeesésének köszönhetően állítólag pont a Kút bemutatója után pár nappal bontottak szerződést azokkal, akik a filmen és a cég (Megafilm Service Kft.) most forgó vagy már betervezett projektjein is dolgoztak.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Hírek