Filmháború tört ki Pakisztán és India között

2016.10.01. 22:09

Nem alkalmazhatnak pakisztáni színészeket, énekeseket, technikai szakembereket az indiai forgatásokon – döntött az indiai filmproducerek szervezete (IMPPA). A céh a 87. éves tanácskozásán hozta meg a döntést csütörtökön, amely az IMPPA elnöke szerint örökre szól.

A két atomhatalom évtizedes feszültségének oka Kasmír hovatartozásának kérdése erről szólnak a rituális határmenti feszültségek is –, de az ellentétek újabb lendületet kaptak azzal, hogy a múlt héten egy indiai támaszpont ellen követtek el támadást. Pakisztán nem késlekedett a válasszal, és cserébe kapásból betiltották a Pakisztánban az indiai filmeket.

Maya Ali, pakisztáni színésznő.
Maya Ali, pakisztáni színésznő.

A nagyobb városi mozik mind tiltólistára tették az indiai filmeket, és vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nem vetítenek már indiai filmeket. A pakisztáni moziüzemeltetők azt mondják, hogy így fejezik ki szolidaritásukat a hadsereg katonáival.

A bollywoodi filmek nagyon népszerűek Pakisztánban, mivel a helyi filmipar még csak most kezd éledezni, így a döntést anyagilag pakisztáni mozik erősen megérzik majd. A helyi filmek egyébként elég jól termelnek, egy sikeresebb hazai mozi akár másfél millió dolláros bevételt is hoz. De a tavaly bemutatott Jawani Phir Nahi Ani című film például, amit nyolcvan moziban vetítettek, 4.9 millió dollárt hozott, és idén már két hazai film is kétmillió dollár fölötti bevételt könyvelhetett el.

A kasmíri régió miatt egyre nagyobba katonai feszültség a két ország között péntek hajnalban például az indiai hatóságok riasztást rendeltek el több, Pakisztánnal határos államban. A kasmíri határvidéken legutóbb csütörtökön is összecsapások voltak indiai és pakisztáni katonák között. A két fél egymást vádolta provokációval. Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?