Filmháború tört ki Pakisztán és India között

2016.10.01. 22:09

Nem alkalmazhatnak pakisztáni színészeket, énekeseket, technikai szakembereket az indiai forgatásokon – döntött az indiai filmproducerek szervezete (IMPPA). A céh a 87. éves tanácskozásán hozta meg a döntést csütörtökön, amely az IMPPA elnöke szerint örökre szól.

A két atomhatalom évtizedes feszültségének oka Kasmír hovatartozásának kérdése erről szólnak a rituális határmenti feszültségek is –, de az ellentétek újabb lendületet kaptak azzal, hogy a múlt héten egy indiai támaszpont ellen követtek el támadást. Pakisztán nem késlekedett a válasszal, és cserébe kapásból betiltották a Pakisztánban az indiai filmeket.

Maya Ali, pakisztáni színésznő.
Maya Ali, pakisztáni színésznő.

A nagyobb városi mozik mind tiltólistára tették az indiai filmeket, és vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nem vetítenek már indiai filmeket. A pakisztáni moziüzemeltetők azt mondják, hogy így fejezik ki szolidaritásukat a hadsereg katonáival.

A bollywoodi filmek nagyon népszerűek Pakisztánban, mivel a helyi filmipar még csak most kezd éledezni, így a döntést anyagilag pakisztáni mozik erősen megérzik majd. A helyi filmek egyébként elég jól termelnek, egy sikeresebb hazai mozi akár másfél millió dolláros bevételt is hoz. De a tavaly bemutatott Jawani Phir Nahi Ani című film például, amit nyolcvan moziban vetítettek, 4.9 millió dollárt hozott, és idén már két hazai film is kétmillió dollár fölötti bevételt könyvelhetett el.

A kasmíri régió miatt egyre nagyobba katonai feszültség a két ország között péntek hajnalban például az indiai hatóságok riasztást rendeltek el több, Pakisztánnal határos államban. A kasmíri határvidéken legutóbb csütörtökön is összecsapások voltak indiai és pakisztáni katonák között. A két fél egymást vádolta provokációval. Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak többsége függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.