Nem is akar bocsánatot kérni a nemi erőszakkal vádolt rendező

2016.10.03. 12:09

"Hamisan vádoltak meg, bíróság elé álltam, ahol tisztáztak, és ártatlannal nyilvánítottak. Szörnyen érzem magam, hogy az a nő már nem lehet köztünk, és együtt érzek a családjával, de nem kérek bocsánatot" - mondta Nate Parker rendező. A rendezőnek, mint mi is megírtunk nemrég került elő egy 17 évvel ezelőtti ügye, amikor állítólag barátjával közösen megerőszakoltak egy öntudatlan fiatal nőt, aki később öngyilkos lett.

Az ünnepelt, fekete amerikai filmrendező, Nate Parker már a kezében érezhette az Oscart, de egy régi erőszakolási ügy miatt néhány nap leforgása alatt vált ünnepelt rendezőből közellenséggé. Parker filmjét, az Egy nemzet születését bemutatása után mindenhol ünnepelték és harc indult a forgalmazásáért, ám azóta mégis több szó van a nemi erőszakról, amivel vádolják. A filmet 2017-ben a tervek szerint Magyarországon is bemutatják.

1999 őszén Parker és Jean Celestin (aki mostani filmjének a társírója), tehetséges birkózókként sportolói ösztöndíjjal tanultak a pennsylvaniai egyetemen, egy 18 éves lány diáktársuk feljelentette, és azzal vádolta őket, hogy mindketten megerőszakolták, kihasználva az öntudatlan állapotát. Parker és Celestin tagadták az erőszakot, és mindketten azzal védekeztek, kölcsönösen beleegyezésen alapuló szexről volt szó. A feljelentő végül 2012-ben öngyilkos lett.

Parker a CBC 60 perc című műsorában szerepelt vasárnap este, ott mondta ki kereken, hogy nem lehet szó a részéről bocsánatkérésről, majd hozzátette

nem igazán érzem magam bűnösnek.

Azt mondta, keresztény emberként elismeri, hogy morálisan helytelen dolgot követett el, de bocsánatot nem kér. Parker azt mondta, csak a hírekből értesült arról, hogy a nő öngyilkos lett, és nagyon megrázta a dolog.

Az Egy nemzet születése,arról az 1831-es, Nat Turner tiszteletes vezette rabszolgafelkelésről szólt, aminek végén Virginia állam a szabad feketék jogait még jobban megkurtították, és ezzel tulajdonképpen nemzetté kovácsolták a feketéket.  

The Birth of a Nation (2016) előzetes #1

Ne maradjon le semmiről!