Cannes legjavára szavazhatnak az egyetemisták

2016.10.07. 20:03

Hamburgban bejelentették az Európai Egyetemi Filmdíj jelöltjeit. Az Európai Filmakadémia és a Filmfest Hamburg közös, újonnan alapított elismeréséért öt európai alkotás szállhat versenybe, amelyeket ötven nagyjáték- és tizenöt dokumentumfilm közül válogattak ki.

Toni Erdmann
Toni Erdmann

A jelölt filmekre 13 európai ország 13 egyetemének diákjai szavazhatnak, amelyek közé egy magyar intézmény, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is bekerült, de szerepel a listán még többek között a németországi Rostock Egyetem, a csehországi Károly Egyetem és a lengyelországi Lodz Egyetem is.

December elején aztán minden egyetem egy-egy főt delegál majd arra a két napos rendezvényre, ahol a győztesről döntenek.

A legjobb öt közé került:

  • az Arany Medvét bezsebelő Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz menekültfilm,
  • a Cannes-ban a legjobb rendezőnek választott (megosztva ugyan) román Cristian Mungiu mutyizós filmje, az Érettségi,
  • az Arany Pálma-díjas Én, Daniel Blake,
  • a finn pehelysúlyú boxolóról szóló Olli Mäki legboldogabb napja, ami a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard-szekciójának győztese volt,
  • és persze a Toni Erdmann, amit Cannes-ban annyira szerettek a nézők, hogy a vetítésen többször is beletapsoltak a filmbe.

A fenti öt film közül kerül majd ki tehát a győztes alkotás, amelyik elsőként veheti át az egyetemi filmdíjat. Az elismeréssel jutalmazott film nevét december tizedikén, szombaton, a lengyelországi Wroclawban fogják bejelenteni, az Európai Filmdíjak átadóján.

Ne maradjon le semmiről!