Félházzal mutatták be a nemi erőszakkal vádolt Nate Parker filmjét

2016.10.10. 15:24

Bemutatták az Amerikai Filmakadémiának Nate Parker, The Birth of a Nation című filmjét, amit sokan az idei évad egyik legnagyobb Oscar-várományosának tekintenek. A rendező, Nate Parker hírnevét azonban eléggé megtépázta egy nemrég kirobbant botrány, miszerint 18 évvel ezelőtt barátjával megerőszakoltak egy eszméletlen nőt.

026
Fotó: outnow.ch

Az 1000 fős teremben a Hollywood Reporter szerint kb 500-an lehettek és mivel mindenki vihetett magával partnert is, ebből alig 200 fő lehetett akadémiai tag, vagyis nem túl sokan. A Hollywood Reporter külön kiemelte, hogy igen kevés színes bőrű, akadémiai tag ült a nézőtéren. Akik látták a filmet, azok viszont elismerően nyilatkoztak a The Birth of a Nation-ról, sokan egyszerűen zseniálisnak nevezték. Több akadémia tag azt mondta korábban, nem fogják megnézni a filmet, Parker vitatott megítélése miatt, de ezen az állásponton sokan utólag változtattak.

Az Egy nemzet születése,arról az 1831-es, Nat Turner tiszteletes vezette rabszolgafelkelésről szólt, aminek végén Virginia állam a szabad feketék jogait még jobban megkurtították, és ezzel tulajdonképpen nemzetté kovácsolták a feketéket.

The Birth of a Nation (2016) előzetes # 2

1999 őszén Parker és Jean Celestin (aki mostani filmjének a társírója), birkózókként sportolói ösztöndíjjal tanultak a pennsylvaniai egyetemen. Egy 18 éves lány diáktársuk feljelentette, és azzal vádolta őket, hogy mindketten megerőszakolták, kihasználva az öntudatlan állapotát. Parker és Celestin tagadták az erőszakot, és mindketten azzal védekeztek, kölcsönösen beleegyezésen alapuló szexről volt szó. A feljelentő végül 2012-ben öngyilkos lett. Parker azóta sem kért bocsánatot, és többször kifejtette, hogy nem is fog, hiszen a bíróság kimondta, hogy nem bűnös.