Csupa frusztráció, szex és kívülállás

2016.10.19. 17:26

Az őszi fesztiválszezonban végre egy rajzfilmes esemény is kezdődik, a Primanima. Szerdán négy napra Budaörsre költöznek a legjobb első és vizsgafilmes animációk, és ezalatt az Indafilmen is megtekinthető az előző évadok legjobbjaiból néhány. (A fesztivál helyszíneiről  részletesen a cikk végén írunk.)

Idén is összeválogattunk az olvasóinknak pár alkotást, amit megnézhetnek az Indexen a Primanima fesztivál animációiból. Csupa frusztráció, szex és kívülállás, humorral. Egy abszurd orosz mese furcsa alakokkal, egy férfi, akinek rögeszméje a fogak, egy szerelmes párduclány, egy frusztrált, BKV-n utazó fiú és egy rejtélyes módon eltűnt erdő története elevenedik meg. (Az idén versenyző Visky Ábel Semmi bogár című filmjét itt lehet megtekinteni, és itt írtunk hozzá ajánlót, ha még nem látta, feltétlenül pótolja be még most, csak 8 perc!)

Daniel Gray & Tom Brown: Fogak (Teeth)

Daniel Gray & Tom Brown: Fogak

Bizarr, torokszorongató élmény a magyar-amerikai-angol koprodukcióban készült film. Egy monomániás pszichopata torkából követjük végig, ahogy lepereg az élete. Mindent a rögeszméje irányít, és a rögeszméje a fogak.

Daniel Gray és Tom Brown a film látványvilágát kockáról-kockára Photoshopban festette. Ez a groteszk alkotás egyelőre a legjelentősebb a válogatásban a fesztiválszerepléseket tekintve: több rangos elismerés és fesztiválszereplés mellett 2015-ben Fipresci-díjat nyert az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A két alkotó egy egyetemre járt, de a rövidfilmet két helyszínen készítették: Amerikában és Magyarországon. A remek köszönővideóik a facebook-oldalukon megtekinthetőek.

Kopasz Milán: Frusztráció

Kopasz Milán: Frusztráció

Kopasz Milán digitális fotókollázsos filmjét,  a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb diákfilmnek választották. A filmben egy fiatal férfi felszáll egy buszra, amivel kezdetét veszi egy szürreális utazás. A nagyvárosi forgatagból halad az ismeretlenbe, ahol végül felteszi magának a kérdést: rossz buszra szálltam? Az üzenet egyszerű, de teljesen új megvilágítást is kapott tavaly a Lipcsei DOK Leipzig Fesztiválon: egy finn iskolai tömeggyilkosról szóló dokumentumfilm kísérőfilmjének választották.

Az egyébként kísérletezőkedvéről ismert Kopasz Milán ugyanezt a fotókollázsos technikát alkalmazta már a Társasjáték című sorozat főcímén is, amitől a figurák egy leheletnyit torz, összefércelt jellegű külsőt öltöttek. Mesterszakos diplomafilmje, a Beyond most fesztiválozik, többek közt a Primanimán is látható, és már díjakat is elkezdett beseperni: nemrég a japán International Students Creative Award első díját hozta el. A rendező filmjeinek gyártásába a blogján lehet belepillantani.

Lovrity Anna Katalin: Párducszerelem (Passionpanther)

Lovrity Anna Katalin: Passionpanther

A szép markáns színek, a buja esőerdő és a papírkivágásra hajazó mozgás miatt választottuk. A szerelemre éhes párduclány elcsábít egy bennszülött fiút. Lovrity Anna Katalin a MOME animáció mesterszakán készült egysnittes, vágás nélküli vizsgafilmjében. 

A rendező idén diplomázott a MOME animáció mesterszakán Vulkánsziget című rövidfilmjével, amiben szintén trópusi a helyszín, és a téma is maradt a szexuális kiszolgáltatottság. A film jövőre kezdi meg fesztiválkörútját.  

Nino Christen: A fekete sziget (The Black Island)

Nino Christen: A fekete sziget

A mellbevágó történet szerint egy szigeten, az erdő szélén éli magányos életét egy erdőőr és a madara. Egy ismeretlen furgont egy rádióért cserébe beenged az erdőbe, de a csere végzetes lesz, esztelen fakivágásokhoz vezet.

A svájci Nino Christen társadalomkritikus filmjének erős témájához erős látvány társul: képregényes, fekete-fehér, papíralapon rajzolt animáció, baljós rockzene és arctalan pusztítók.  

Marina Verik: Mese a szegény halászról, a lányáról, Másenkáról, a csúnya szörnyetegről, Szidorcsuk őrnagyról és a megevett hercegnőről (The Tale about the Poor Fisherman, His Daughter Mashenka, the Ugly Beast, Major Sidorchuk and the Eaten Princess)

The Tale about the Poor Fisherman

Remek cím, az orosz rajzfilmekre jellemző abszurd humor és szerethető, kicsit flúgos karakterek. Valery Ronshin abszurd meséjének animációs feldolgozásában a szegény halász alkut köt a vízi szörnnyel, hogy nekiadja lányát, Másenkát. Egy furfangos őrnagy túljár az eszén, és végül két nő életét is megváltoztatja. 

Marina Varek a világ legrégebbi filmes egyetemén készült diplomafilmje a kortárs orosz irodalom egyik alakjának, Valery Ronshin történetét adaptálja, aki a klasszikus orosz abszurd hagyományait folytatja írásaiban. A groteszk világteremtésen a játékos, színes és humoros stílus csavar egyet és így gyerekeknek is ajánlhatjuk.

Az idei Primanima programjai Budaörsön a Jókai Mór Művelődési Központban lesznek és a fesztiválon debütáló BABtérben (Budaösi Animációs Bázis és Kreatív Tér). A fesztiválra beválogatott gyerekfilmverseny alkotásai idén a Budaörsi helyszínnel párhuzamosan Székesfehérváron, Sopronban, Szekszárdon és Pécsen, valamint határon túli településeken, Kolozsváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is láthatók lesznek. 

Közreműködött: Herczeg Zsófi