Chicagoban díjazták a Tiszta szívvelt

2016.10.22. 10:23

A Chicagoi Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be az Egyesült Államokban Till Attila, Tiszta szívvel című filmjét. Mint azt korábban megírtuk, ez a film képviseli majd Magyarországot idén az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, amit idén márciusban Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert meg.

A kerekesszékes bérgyilkosokról szóló film nem távozott üres kézzel a fesztiválról, ugyanis

a filmes szakemberekből álló zsűri a Tiszta szívvelnek ítélte a Chicago Sun Times egykori filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat.

Ezt minden évben egy ígéretes rendezőnek ítélik oda. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a film egy olyan világba viszi a nézőt, amit ritkán mutatnak meg, ráadásul ezt különböző műfaji elemeinek üdítő keverésével teszi. „Végtelenül szórakozató fekete komédia és akcióvígjáték egyben… egy bevállalós film.” - tették hozzá az amerikai zsűri tagjai.

A Chicagoi FIlmfesztivált idén már 52. alkalommal rendezték meg, ez az Egyesült Államok legrégebbi nemzetközi filmfesztiválja. A Tiszta szívvel az „Új rendezők” válogatásban indult, aminek keretében első és második filmes rendezők versenyeztek.

Ennek a kategóriának a győztese, vagyis Arany Hugo-díjas egy finn rendező, Juho Kuosmanen filmje a The Happiest Day in the Life of Olli Mäki lett, ami egy fekete-fehérben felvett box-ról szóló alkotás. Az Ezüst Hugot Jonas Rothlaender kapta a Fado című filmjéért.

A Tiszta szívvelt a hazai mozikban áprilisban mutatták be és összesen körülbelül 30 ezer néző látta. A filmről írt kritikánkat itt tudja elolvasni.

Ne maradjon le semmiről!