Magyar film kapta a fődíjat a diákfilmek nemzetközi fesztiválján

2016.10.24. 09:26

A Kovács István rendezte Betonzaj című színes magyar kisjátékfilm kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál nagydíját vasárnap este a dél-csehországi Písekben, írja az MTI.

A négynapos fesztivál utolsó fordulójában 60 filmet vetítettek le, közülük választotta ki a nemzetközi zsűri a győztes magyar filmet. A fesztivál különféle kategóriákban még dél-koreai, argentin, német és orosz filmet díjazott.

Fotó: Friss Hús

A Betonzaj című félórás film főszereplője egy fiatal kick-bokszoló lány, akinek minden vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen.

A Magyar Filmdíjak márciusi díjkiosztóján a Betonzaj lett a legjobb kisjátékfilm és Kovács István alkotása nyerte el szeptemberben Budapesten a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját. Az alkotást több fesztiválon is vetítették. Tavaly Kis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című húszperces dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál nagydíját Písekben. 

 a Betonzaj egy elementáris erejű, tökéletesen rendezett kisfilm, amiben egy rossz mozdulat, lépés, vágás, színészi gesztus sincsen, egyszerűen úgy jó, ahogy van.

-írtuk annak idején a filmről. Kritikánkat itt olvashatják el.