Mi is láthatjuk Európa legjobb vígjátékait

2016.10.27. 14:45

Az Európai Filmakadémia kihirdette az Európai Filmdíj jelöltjeit a legjobb animációs nagyjátékfilm és vígjáték kategóriában. A legtöbb Magyarországon is látható.

A két kategóriára két, szakértőkből álló bizottság választotta ki a jelölteket, amelyek közül aztán az Európai Filmakadémia több mint háromezer fős tagsága választja ki a győztest. A kategóriák nyertesei a lengyelországi Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában vehetik át díjaikat az Európai Filmdíjak átadóján december 10-én, szombaton. 

A legjobb vígjáték-kategória egyik jelöltjét, Az ember, akit Ovénak hívtak című svéd filmet nemrég mutatták be a magyar mozik, és bár az Index kritikusa csak 5 pontot adott rá, azt írta, „Az Életrevalók után akár lehetne is a következő nagy európai sikerfilm. (…) Az ember, akit Ovénak hívnak ugyanis igazi 21. századi mese felnőtteknek.”

A kategória két másik jelöltje közül a Nézd, ki van itt című német film szintén október óta látható a magyar mozikban: a német bestseller filmadaptációja a 2010-es évek Berlinjében hirtelen feltámadó Hitlerről szól. A harmadik jelölt, a francia A tehén című film magyar bemutatójáról nincs hír.

A legjobb animáció kategóriájában Az életem cukkiniként című svájci-francia rajzfilm egy árvaként intézetbe kerülő kisfiúról szól, a Vörös teknős a legendás japán rajzfilmstúdió, a Ghibli első európai filmjei egy lakatlan szigeten élő párról, a Psiconautas, los niños olvidados pedig egy felnőtteknek szóló történet két, az élet kilátástalansága elől menekülő férfiról.

Ne maradjon le semmiről!