Amerikában is bemutatják Tilla kerekesszékes gengszterfilmjét

2016.11.18. 16:29

Till Attila Tiszta szívvel című filmjét, Magyarország Oscar-nevezését megvásárolta a Kino Lorber nevű amerikai forgalmazó. Az ottani mozibemutató kora tavasszal lesz. 

A francia, görög, török, lengyel, román, cseh, szlovák, ex-jugoszláv és ázsiai területeket követően az amerikai piacra is megállapodott a Filmalap Till Attila Tiszta szívvel című mozifilmjének forgalmazásáról. 

Az az észak-amerikai jogokat megvásárló, New York-i székhelyű Kino Lorber a független filmek, azaz nem amerikai stúdiófilmek neves forgalmazója, amely évente több mint 25 alkotást mutat be az amerikai mozikban. Ők forgalmazzák például Gianfranco Rosi Berlinale-fődíjas filmjét, a Tűz a tengerent (Fuocoammare) és a velencei filmfesztiválon díjazott, Lux-díj döntős Felnyitom a szememet (À Peine J´ouvre les Yeux), Leyla Bouzid rendezését.

10730159 687254291371380 1141314836763249754 n
Fotó: Tiszta szívvel / Facebook

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje az A-kategóriás Karlovy Vary-i fesztiválon volt júliusban, de a film azóta is sikerrel szerepel világszerte. Amerikai fesztiválpremierje alkalmával a Chicago Sun Times világhírű kritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el, mellyel évről-évre „egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját” jutalmazzák a chicagói filmfesztiválon. Majdnem 20 ország fesztiváljain eddig 12 díjat nyert. 

A külföldi mozik közül először Franciaországban lesz látható a Tiszta szívvel, „Roues libres” címmel január 25-én mutatja be a Pretty Pictures moziforgalmazó. 

Till Attila filmje Magyarország hivatalos Oscar nevezettjeként az Amerikai Filmakadémia díjáért is indul. Egy Oscar-kampányt ugyanakkor jellemzően kifejezetten drága dolog sikerre venni: a nagy forgalmazók akár tízmillió dollárt (3 milliárd forint) is elköltenek rá, így a független filmforgalmazók esélyei kisebbek. Az Oscar-díjas Saul fiát tavaly a világ egyik legnagyobb forgalmazója, a Sony vette meg.

Ne maradjon le semmiről!