Erős és megrázó a magyar bevándorlófilm

2016.11.18. 07:49

Vranik Roland Az állampolgár című filmjének éppen a napokban volt a bemutatója a Stockholmi filmfesztiválon, a film magyarországi bemutatója január 26-án lesz, és végre van hozzá előzetes is, méghozzá elég erős és megrázó. 

Az állampolgár főszerepét dr. Cake-Baly Marcelo alakítja, aki Bissau-Guineából először Szenegálba menekült, majd onnan ösztöndíjjal került Budapestre. Marcelo életével mi is foglalkoztunk, miután kollégánk, Bődey János fényképezőgépével dokumentálta a mindennapjait. Amikor megkérdeztük, milyen érzés volt filmezni, csak annyit mondott: "Hiányzik. De ez volt, kipipálhattam, megyek tovább. Ilyen az élet."

A sztori a mai Budapesten játszódik, a beilleszkedés nehézségeiről szól egy szerelmi, illetve egy menekült-történeten keresztül, - amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel. Az állampolgár főszereplője, az ötvenes évei végén járó fekete-afrikai Wilson, aki családját elvesztette a háborúban, politikai okokból menekült Budapestre, több éve biztonsági őrként dolgozik egy élelmiszerboltban, és az a célja, hogy magyar állampolgár lehessen. Mari a magyar-történelem szakos tanárnő segít neki az alkotmányos alapismeretek vizsgára valófelkészülésben, miközben Shirin a fiatal perzsa lány egyetlen esélye, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral.

Vranik már a Fekete kefe című első játékfilmjével elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje, az Adás pedig nagy sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon. Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Ivánnal (Viharsarok, Hacktion) közösen jegyzik,