Módosít a filmtörvényen a kormány

2016.11.23. 18:00
Változtat a mozgóképről szóló törvényen a kormány. A moziknak a jövőben jelentenie kell, melyik filmet hányszor vetítik. Az MSZP szerint a Vajna-gömböc örülhet a pénzszivattyúnak, nem a nagyar filmszakma, a Jobbiknak meg az nem tetszik, hogy több homoszexualitással és holokauszttal foglalkozó filmet is támogatott a Filmalap, miközben a dicső magyar múltról szólóakat meg nem.

Filmregisztrációt vezet be a mozgóképről szóló törvény módosítása – közölte a törvényjavaslatot beterjesztő Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán az Országgyűlésben az előterjesztés általános vitájában.

Dömötör Csaba szerint a regisztráció bevezetésével egy egységes, hiteles nyilvántartás jönne létre, az új mozistatisztikai rendszer pedig nagyban segítené, hogy rendszeresen nyomon lehessen követni és össze lehessen hasonlítani a nézettségi adatokat.

Az államtitkár elmondta: a módosítások érintik a letéti számlákat, amelyekkel az volt a Filmalap célja, hogy a közvetett támogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá váljon. Kitért arra, a letéti számla gyűjtőszámlaként működik, a támogatások kifizetése pedig az NMHH határozata alapján történik. Dömötör szerint a letéti számla keretösszege jövőre 25 milliárd forint lehet, és hangsúlyozta, hogy nem a Filmalap, hanem a filmgyártók kapják a pénzt. Az államtitkár szerint ez az összeg épp akkora, amellyel lépést lehet tartani azzal, hogy egyre több neves produkciót forgassanak Magyarországon. Emellett stratégiai ágazatnak nevezte a filmgyártást, és célként jelölte meg, hogy Budapest legyen az európai filmgyártás egyik fellegvára. Kiemelte: az uniós országok közül ma már Magyarországon a legnagyobb a filmipar hozzájárulása a GDP-hez.

Dömötör szerint a 2010 előtti támogatási rendszer kiszámíthatatlan és átláthatatlan volt, amelyben politikai alapon döntöttek, míg a 2011 júniusában induló Filmalap világos és átlátható támogatási rendszert dolgozott ki. A kormány szeretné, hogy csak az általuk értékteremtőnek tartott alkotások kapjanak támogatást, ezért meghatározzák a scripted reality fogalmát, ami olyan részben fikciós filmet vagy filmsorozatot jelöl, amely a szereplők természetes élethelyzetét a jelenetek előre meghatározott dramaturgiájával, írásba foglalt és rögtönzött párbeszédekkel mutatja be.

Az ellenzék nem tapsol

Az MSZP nem támogatja a törvényt, javasolják annak visszavonását, sőt, azt sejtik, Andy Vajna állhat a törvényjavaslat mögött. Kunhalmi Ágnes szerint az  előterjesztés nem a magyar film jövőjének biztosítását szolgálja, sokkal inkább

a mindent beszippantó Vajna-gömböc örülhet a leegyszerűsített pénzszivattyúnak.

A szocialista képviselő a bürokrácia növelését, illetve a felesleges adatgyűjtést látja abban, hogy a moziknak be kell jelenteni, mikor, milyen filmet hány előadáson játszanak, a DVD-filmek nyilvántartását pedig egyenesen röhejesnek és a 2010-es években nehezen értelmezhetőnek nevezte.

Kunhalmi emellett élesen bírálta, hogy a filmiroda artbizottságába a Fekete György nevével fémjelzett Magyar Művészeti Akadémia is delegálhat tagot, miközben a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István Művészeti Akadémiája nem. A szintén MSZP-s Bárándy Gergely azt mondta: a fánkot és a magyar filmeket is szereti, azt azonban nem, amikor ugyanaz a házaspár síbolja el a pénzeket.

A javaslatot a Jobbik sem támogatja. Dúró Dóra szerint az elmúlt években a Filmalap által kiosztott összeg felét hat producer kapta meg. "Hab a tortán, hogy az egyik támogatott Havas Ágnesnek, a Filmalap vezérigazgatójának volt élettársa" – mondta, valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a Pappa pia című Csupó-filmhez Vajna Tímea cége keresett statisztákat. "Inkább fánkot sütne" – fogalmazott aztán a jobbikos Apáti István.

Dúró aztán azt is szóvá tette, hogy a több mint hetven támogatott film között nincs egyetlen olyan történelmi film sem, amelyik a magyarság dicső korszakait dolgozná fel, miközben három homoszexualitással, hat holokauszttal foglalkozó filmet támogattak, és még olyat is, amelyik migránsokkal foglalkozik. Arra is kitért: a Saul fia Oscar-díja a Filmalapnak nem érdeme, hanem szerencséje. "Nem a Saul fia, nem egy film a probléma, hanem hogy öt éve urambátyám rendszer van a magyar filmgyártásban" – mondta.