Hófehérke és Hamupipőke a szexizmus szálláscsinálói

2016.11.23. 07:00

Egy brit tanárok körében népszerű online tanítási segédanyag szerint a Disney-rajzfilmek a szexizmust és a családon belüli erőszakot népszerűsítik. 

A Telegraph akadt rá egy oktatási segédanyagokat terjesztő honlapon arra az óravázlatra, amely a Disney-filmek kártékonyságáról értekezik. A Rasszizmus és szexizmus a Disney-filmekben című tananyagot 11 és 16 év közötti diákoknak szánják, és már csaknem hatezren töltötték le, ami azt jelenti, ha csak a letöltések töredékét használják is fel tényleges oktatásra, így is gyerekek tízezreihez juthat el.

A tananyag szerint a Szépség és a Szörnyeteg a családon belüli erőszak tipikus példája, melyben a Szépséget csak az menti meg a veréstől, hogy kedves és vonzó, ezzel azt sugallván, hogy a nők hibája, amennyiben bántalmazzák őket egy kapcsolatban. A Szörnyetegből pedig a mese végén természetesen jóképű herceg lesz, hiszen ronda emberek nem lehetnek boldogok - legalábbis ez a mese üzenete a tananyag szerint.

Az olyan Disney-hősnők, mint Hófehérke vagy Hamupipőke pedig azt sugallják, hogy a nőnek ne legyen más ambíciója, minthogy rendben tartsa a házat, és találjon magának egy gazdag férfit, aki elveszi feleségül. 

Egy konzervatív parlamenti képviselő persze már ki is akadt: "A szülők el lesznek képedve, ha megtudják, hogy a gyerekük agyát ezzel a politikailag korrekt marhasággal mosták át" - dohogott Phil Davies Nyugat-Yorkshire-ből, míg a Disney szóvivője azt mondta, a Disney-mesehősöket az olyan belső tulajdonságaik miatt szeretik gyerekek és felnőttek milliói, mint a céltudatosság, kedvesség, hűség, humor és a bátorság.