Egy menekültekről szóló komédia az év filmje a németeknél

2016.11.29. 16:46

Simon Verhoeven (nem rokona Az emlékmást és az Elemi ösztönt rendező Paul Verhoevennek) Willkommen bei den Hartmanns (Üdv a Hatmann-családban!) című vígjátéka végzett a hazai gyártású filmek bevételi toplistájának élén 2016-ban, írja a Hollywood Reporter.

Willkommen bei den Hartmanns (2016) előzetes #2

Az eddig 22,1 millió dollárt kereső filmet 2,1 millió néző látta, ami akkor is kiugróan magas, ha számba vesszük, hogy egy nyolcvanmilliós piacról van szó. Itthon, egy 100 000 nézőt elérő magyar film már óriási sikernek számít, ami felszorozva 800 000 német nézőt tesz ki.

A film főszereplője egy Angelika Hartmann nevű, jómódú, müncheni nő, aki Angela Merkel 2015-ben meghirdetett nyitott határ politikáját szó szerint véve befogad egy afrikai menekültet, pedig a férje kézzel-lábbal ellenkezik a projekt ellen. Ez persze vicces szituációkat eredményez, írja THR, a rasszista szomszédtól a kultúrák látványos ütközéséig. A film sikerének titka a szereplőgárda (Senta Berger, Heiner Lauterbach, Elyas M'Barek, Florian David Fitz és Eric Kabongo) és a közvéleményt nagyon is foglalkoztató téma, ezeknek köszönheti, hogy egyedüli német nyelvű filmként bekerült a helyi mozis lista első tíz helyezettje közé.