Rámehet Brad Pitt karrierje a válásra?

2016.12.05. 20:18
Karrierjének csúcsán, nem sokkal pénzügyileg legsikeresebb filmje, a Z világháború második részének bemutatása előtt, és első Oscarja után jelentette be a felesége, Angelina Jolie, hogy válni akar. Ráadásul alkohol-, és drogproblémákkal, gyerekbántalmazással vádolta a színészt. Bár a vizsgálatok tisztázták, nem lesz könnyű megőrizni eddigi népszerűségét. Sikerülhet vagy Johnny Depp sorsára jut?

Elhasalt az amerikai pénztáraknál a Szövetségesek, Robert Zemeckis világháborús kémdrámája Brad Pittel és Marion Cotillarddal a főszerepekben. A hálaadásnapi hosszú hétvégén csak 18 millió dollárt kerestek vele, ami a negyedik helyre volt elég. Lenyomta a filmet a polinéz mítoszokra épülő Disney-mese, a Vaiana, a Legendás állatok és a megfigyelésük, és a sokadik hete műsoron lévő Doctor Strange is.

Persze voltak ennél sokkal rosszabbul nyitó Brad Pitt filmek is, például az Angelina Jolie rendezésében készült A tengernél, Az élet fája vagy a Magyarországon a mozikba be sem hozott Ölni kíméletesen. Csakhogy ezek sokkal kevesebb pénzből, eleve szűkebb közönséget megcélozva készültek, míg a Szövetségesek majdnem 100 millió dollárba került. Ezért különösen fájdalmas az amerikai bukás, még ha a film a nemzetközi piacon szépíthet is.

A Szövetségesek bevételeit nem csak a rá költött sok pénz miatt leste mindenki árgus szemmel. Ez volt Brad Pitt első filmje azóta, hogy bejelentették, elválnak Angelina Jolie-val (pontosabban Jolie akart válni), és hogy nem sokkal később nyilvánosságra került, a színész ellen gyerekbántalmazás gyanúja miatt nyomoznak. A vizsgálat azóta eredménytelenül lezárult, nem merült fel olyan bizonyíték, amely igazolta volna, hogy Pitt erőszakos volt a gyerekeivel.

A Szövetségesek sikertelenségét ennek ellenére a legtöbben Brad Pitt vonzerejének csökkenésével magyarázzák.

Egy biztos: az ő játéka nem sokat tett hozzá ehhez a filmhez. Míg Marion Cotillard mindent megtett, hogy élettel töltse meg a kicsit közhelyes és helyenként gyanúsan ismerős sztorit, addig Pitt csak alibizett a filmben. Úgy tűnt, mintha unatkozna a forgatáson. A film sajtókörútját végigcsinálta ugyan, de kérdezni nem, vagy alig lehetett tőle. A ritka alkalmak egyike ez a vörös szőnyeges miniinterjú volt, ahol meg is köszönte a rajongóknak a támogatást, amit az utóbbi időszakban kapott tőlük. Ennél több szó viszont nem esett a történtekről.

De tényleg tönkreteheti Hollywood egyik legmasszívabb karrierjét a válás?

Nemrég egy másik sztár, Johnny Depp esetében merült fel ez a kérdés. Nyáron derült ki, hogy Depp felesége, Amber Heard színésznő válni akar, távoltartási végzést kért és kapott a férfi ellen, mert Depp megütötte őt (pontosabban hozzávágott egy Iphone-t). Aztán elindult egy szomorú adok-kapok, ami azzal zárult, hogy Depp fizetett 7 millió dollárt, amit Amber korábbi kijelentésére hivatkozva nem a nőnek, hanem civil szervezeteknek utalt át. A távoltartási végzés kiadásával egy napon került mozikba a színész legújabb, Alice Tükörországban című filmje, ami hatalmas bukás lett, kevesebb, mint 76 millió dollár bevételt hozott a megjelenése utáni első hat hétben.

A családon belüli erőszak vádja biztos nem tett jót a film nézettségének, de az igazsághoz tartozik, hogy Depp karrierje enélkül is döglődött már egy ideje. Az utolsó anyagilag igazán sikeres filmje A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken volt 2011-ben, amiben már negyedszerre játszotta el ugyanazt a karaktert. Ezután készített igazán pocsék (Mortdecai) és teljesen vállalható (Fekete mise) filmeket is, de egyik sem érdekelte a közönséget.

Brad Pittel más a helyzet. Ő nem volt semmilyen karrierválságban, amikor a Brangelinaexit (igen, külön neve is lett) kirobbant.

2013-ban kijött Z világháború című zombifilmje, ami karrierjének legnagyobb bevételét hozta, összesen 540 millió dollárt. Ugyanebben az évben készítette a 12 év rabszolgaságot, amiért megkapta élete első Oscar-díját, igaz, hogy nem színészként, hanem producerként. Tavaly A nagy dobásban láttuk, ami szintén Oscar-jelölt volt, és aminek egyik producere is ő volt. Jövőre két filmje jön: a War Machine Tilda Swintonnal, ami katonai vezetők az afganisztáni háborúhoz köthető machinációiról szól, és a Z világháború folytatása.

Ráadásul ez a karrier már túlélt egy válást, amikor 2004-ben Angelina Jolie miatt otthagyta a világ egyik legnépszerűbb színésznőjét, Jennifer Anistont. Bár ezt sokáig tagadták, végül kiderült, hogy a pár már a Mr. és Mrs. Smith forgatásán összejött, amikor Pitt még javában Aniston férje volt. Brad PItt mégis viszonylag sértetlen renoméval került ki a sztoriból, Jolie-ra viszont hosszú időre ráragadt a más férjét lenyúló, lelketlen csábító bélyege (főleg, hogy ez nem az első ilyen eset volt).

Csakhogy 2004-ben még egészen más képünk volt Brad Pittről. Egy laza, csajozós pasi, aki a házasságáig lényegében minden színésznővel összejött, akivel együtt forgatott Juliette Lewistól Gwyneth Paltrowig. Aki még attól sem félt, hogy Mike Tyson nőjére hajtson rá, és aki sosem csinált titkot belőle, hogy mennyire szereti a minőségi füvet.

Aztán a Jolie-val való kapcsolata alatt hatalmas fordulatot vett az imidzse. Ők lettek Hollywood legtöbbet jótékonykodó sztárjai, akik Koszovótól, Srí Lankán, Egyiptomon, Indián, Csádon, Szudánon, Irakon, Kongón és New Orleanson át egészen Sierra Leonéig mindenhol segítenek, ahol szükség van rá. Persze ez messze nem sima imázsépítés volt: a páros adományai dollármilliókra rúgtak. Első gyerekük képeit például 4,1 millió, ikreik születésekor pedig több mint 10 millió dollárért adták el a fotókat a bulvársajtónak, és a pénzt teljes egészében jótékony célokra fordították. Ezzel párhuzamosan Pitt a filmjeiben is egyre gyakrabban alakította a segítő szándékú jó embert. Ilyen karaktert játszott a 12 év rabszolgaságban, A nagy dobásban, de a Szövetségesekben és a Z világháborúban is világ megmentésén fáradozik.

Ezt a képet igenis tönkreteheti a válás, és különösen a gyerekbántalmazás vádja.

Hiába zárták le eredménytelenül a vizsgálatokat, a cikkek, melyek szerint Angelina azt állítja, Bradnek komoly drog- és alkoholproblémái vannak, ami agresszióval társul, és ez veszélyt jelent a gyerekekre, most már mindig elérhetőek maradnak. Nem is szólva az olyan bizarr részletekről, miszerint a színész, miután részegen randalírozott magánrepülőjükön, és összebalhézott legnagyobb gyerekükkel, a 15 éves Maddoxszal, egy üzemanyagszállító-autón próbálta elhagyni a repteret.

Dollármilliók forognak kockán, nem véletlen, hogy mindkét fél PR-hadserege szorgosan informálta a sajtót arról, hogy mi is történt a családban. Persze mindig névtelen, a sztárokhoz közel álló források nyilatkoztak arról, hogy a gyerekek tartanak az apjuktól, ahogy arról is, hogy a családban teljes a káosz, Pitt hiába kéri, felesége nem akarja, hogy a gyerekek iskolába járjanak, hogy a mostaninál legalább kicsit hagyományosabb nevelést kapjanak. Volt alkalmazottak nyilatkoznak egyik vagy másik fél védelmében, Jolie pedig másfél hónap hallgatás után éppen egy gyerekbántalmazással kapcsolatos kezdeményezés kapcsán szólalt meg először nyilvánosan.

Valószínűleg soha nem derül ki, hogy mi is történt azon az ominózus repülőúton, ahogy az sem, hogy mi a válás igazi oka. De az, hogy mindezek mennyit ártottak Brad Pitt évtizedek óta töretlen karrierjének, elég hamar eldőlhet. 2017 nyarán kerül a mozikba a Z világháború folytatása, amitől legalább akkora sikert várnak, mint az első résztől. Ha megbukik, Brad Pitt is vele bukhat. 

Ne maradjon le semmiről!