Johnny Depp lett a leginkább túlfizetett filmsztár

2016.12.07. 20:30

A Forbes magazin fontos munkát végzett el: kiszámolta, melyik hollywoodi színészek jelentik a legrosszabb befektetést. A listára nemcsak olyan levitézlett sztárok fértek fel, mint Depp, de a frissen Oscar-díjas Leonardo DiCaprio is. A tízes listán szinte csak fehér férfiak szerepelnek, a két kivétel Julia Roberts és Will Smith.

Johnny Depp Hollywood leginkább túlfizetett színésze: utolsó három filmje alapján minden dollár, amit a stúdiók az ő fizetésére költöttek, csak 2,8 dollárt hozott a mozikasszáknál - számolta ki a Forbes, hozzátéve, hogy ez már a második év, amikor ő a legtúlfizetettebb színész.

Deppnek egyébként volt mire költenie a pénzt: augusztusban állapodtak meg abban az őt fizikai és verbális erőszakkal vádoló exfeleségével, Amber Hearddel, hogy fizet neki 7 millió dollárt. Aztán nem sokkal később kiderült, hogy az Alice Tükörországban iszonyú nagyot hasalt a jegypénztáraknál: a legalább 190 millió dolláros költségvetésű film Amerikában 80 millió dollárt sem szedett össze. Viszont hamarosan érkezik az eddig összesen 3,7 milliárd dollárt begyűjtő A Karib-tenger kalózai-sorozat következő része, ami fordíthat a színész szerencséjén.

A Forbes saját számításai alapján állította össze a listát. Csak a színészek 2016 júniusa előtti, nem animációs filmjeit vették figyelembe, de azokat is csak akkor, ha fontos szerepet játszottak bennük és legalább 2000 vásznon vetítették őket. Nem kerültek játékba azok a színészek, akik a tavalyi lista óta nem szerepeltek új filmben. Aztán megnézték, mekkora bevételt hozott egy-egy film, megbecsülték a teljes készítési költséget (ami nem egyszerű feladat, mivel az olyan, nem közvetlenül gyártásra szánt összegeket, mint a marketingköltések, nem szokás elárulni), majd a sztárok gázsiját is. Így jött ki a színészek egyéni "befektetés-megtérülési arányszáma", hasonlóan a nagyvállalatok által is használt számhoz, azzal a különbséggel, hogy egy színész felkérése esetében persze egyáltalán nem csak ez alapján mérlegelnek, hanem például a díjak és a kritikai siker alapján is.

A lista így néz ki:

  1. Johnny Depp (2,8 dollár nyereség minden neki fizetett dollár után)
  2. Will Smith (5 dollár), aki hihetetlen magas összegeket markol fel minden szereplése után, ehhez képest viszont például a Sérülés alig hozta vissza még az alacsony, 34 millió dolláros költségét is.
  3. Channing Tatum (6 dollár). A Magic Mike XXL olcsó volt és sikeres, de nem annyira, hogy feledtesse a Jupiter felemelkedése bukását.
  4. Will Ferrell (6,5 dollár), aki akkorát égett a Zoolander 2-vel, mint a Reichstag.
  5. George Clooney (6,7 dollár). Az Ave, Cézár!-t hiába szerették a kritikusok, a kasszát nem robbantotta fel, ahogyan a Pénzes cápa sem, de az "előkelő" helyezés még mindig az őrülten drága bukásnak, a Tomorrowlandnek köszönhető.
  6. Adam Sandler (7,6 dollár). Sem a Pixel, sem a Kavarás, sem a Nagyfiúk 2. nem volt túl nagy siker.
  7. Mark Wahlberg (9,2 dollár). Bár a Megjött apuci! kasszasiker volt, de a Hazárdjáték annyira rosszul teljesített, hogy ez lehúzta az átlagát.
  8. Leonardo DiCaprio (9,9 dollár), aki csak azért került fel a listára, mert elképesztően magas a fizetése, így még az olyan kasszasikerek sem mentették meg a rossz arányszámtól, mint a 135 milliós költségvetéssel több mint félmilliárd dollárt hozó A visszatérő. 
  9. Julia Roberts (10,8 dollár), aki, mivel nő, sokkal alacsonyabb fizetést kap, mint a férfi színészek, ezért nem sokkal rosszabb a helyezése a Pénzes cápa és az Anyák napja bukása után.
  10. Bradley Cooper (12,1 dollár), a közepes sikerű Joy-jal és a 37 milliós költségeit sem visszahozó Alohával.

Ezek a számok nyilván nem vágják földhöz Hollywoodot, ami abból is látszik, hogy idén rekordgyorsasággal, már november végére elérték a 10 milliárd dolláros bevételt. Viszont a stúdiók sokszor csak a bevételek felét tehetik zsebre, és ott vannak még a marketingköltségek is - ehhez képest azért már számíthat, mennyit tesz zsebre egy-egy bukásért valamelyik túlfizetett színész.

Ne maradjon le semmiről!